szerző:
hvg.hu

Az InSight nevű szerkezet az első, amely elsősorban a Mars szeizmikus tevékenységét hivatott vizsgálni. A tudósok azt remélik, hogy az adatokból a bolygó geológiai szerkezetéről tudhatnak meg többet.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) számításai alapján a szombaton sikeresen kilőtt szonda novemberben landolhat a Marson. A legújabb Mars-járó egyéb műszerek mellett földrengésmérőket visz, de a korábbi hasonló missziókkal ellentétben azokat le is rakja a bolygó felszínére, illetve a talajba, így azok sokkal pontosabb adatokkal szolgálhatnak.

A szondán francia szeizmométer az alacsony, míg a brit a magasabb frekvenciájú rengéshullámokat méri majd. A rendszer a mozgások keletkezési helyét néhány száz kilométeres pontossággal meg tudja állapítani. A Földön a rengéseket a tektonikus lemezek mozgásával és egymásra préselődésével magyarázzák, a Marson azonban korántsem biztos, hogy a kéreglemezek aktívak – számolt be a BBC-nek az egyik tudós. Így arra fény derülhet, hogy mi okozza a marsi rengéseket.

A „marsrengések” valószínűleg kisebbek a Richter-skála szerinti 3-asnál, vagyis olyan gyengék, hogy az ilyeneket itt a Földön akár nem is veszik észre az alvó emberek. De a becslések szerint évi néhány tucat mozgásból származó adatok alapján feltérképezhető a vörös bolygó szerkezete és az összetétele. A Marsnak minden bizonnyal fém magja van, amelyet sűrű köpeny és annál könnyebb szerkezetű kéreg borít. De a tudósok még nem tudják, hogy hol húzódnak a határok.

A marsi adatokat a földi rengésekkel összehasonlítva arra is nyílik lehetőség, hogy még többet megtudjanak a bolygók 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről. Feltéve, ha sikeres lesz a landolás, amely mindig okoz izgalmakat. A szonda ugyanis másodpercenkénti 6 kilométeres sebességgel lép a Mars atmoszférájába, és onnan kell lelassítania szinte a nullára az érkezési pont felett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!