szerző:
MTI / hvg.hu

Az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki szófiai csúcstalálkozója előtt Orbán Viktor kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről Szófiában.

A miniszterelnök sajtófőnöke azt is elárulta az MTI-nek, hogy Orbán találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével. Havasi Bertalan szerint "régi barátjával, a Fidesz régi támogatójával" az európai politika aktualitásairól tanácskoztak.

Tárgyalt a magyar miniszterelnök a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetőjével, Sybrand van Haersma Buma képviselővel, akivel megállapították, hogy hasonlóan gondolkodnak az EU előtt álló kihívásokról, a migrációról és a társadalmi alapértékekről. Leszögezték például, hogy "Európa jövője csak a keresztény kultúra megőrzésével képzelhető el".

Hrisztijan Mickoszkival, a konzervatív macedón VMRO-DPMNE párt vezetőjével is tárgyalt Orbán, vele a Nyugat-Balkán európai integrációjáról beszéltek. Ezen az egyeztetésen a miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja Macedónia mielőbbi európai uniós csatlakozását.

A kormányfő szerda délután az Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt, este pedig az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsorájára hivatalos.

A 444.hu szúrta ki, hogy Orbánról a csúcstalálkozóra érkezésekor készült fotó, ami fel is került a néppárt Twitter-oldalára.

A megbeszélés utáni csoportképkészítésről azonban, úgy tűnik, lemaradt:

That’s a wrap! Family photo at the end of the EPP #westernbalkanssummit #Sofia #Bulgaria #EPP ��������

European People's Party (@insta_epp) által megosztott bejegyzés,

Csütörtökön tartják a nyugat-balkáni csúcstalálkozó munkaüléseit, valamint a V4-miniszterelnökök külön egyeztetését, de Orbán nem csak azokra megy majd el: kétoldalú tárgyalást is folytat európai vezetőkkel.

A szófiai esemény célja, hogy új lendületet adjon az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak. A csúcstalálkozó résztvevői arra törekednek, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a nyugat-balkáni partnerek mellett, és arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a térség az európai családhoz tartozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!