szerző:
MTI / hvg.hu

Ferenc pápa hamarosan találkozik is a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival.

Szexuális visszaélés gyanúja miatt a chilei katolikus egyház felfüggesztett tisztségéből 14 papot - jelentette be szerdán a közép-chilei rancaguai egyházmegye.

A döntést az egyházmegye 68 papjának találkozóját követően jelentették be. "Óvintézkedéseket fogadtak el" - közölte az újságírókkal Gabriel Becerra, Rancagua püspöki helynöke, utalva arra, hogy az érintettek állítólag szexuális visszaéléseket követtek el.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a bejelentést megelőzően a Canal13 nevű chilei televíziós csatorna bemutatott egy oknyomozó riportot, amelyben a helyi prelátusok egy csoportja által elkövetett szexuális visszaélésekről számolt be.

A Vatikán kedden bejelentette, hogy Ferenc pápa hamarosan a chilei papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak, köztük papoknak egy újabb csoportját fogadja június 1. és 3. között. A katolikus egyházfő májusban már találkozott három emberrel, akik áldozatai voltak egy santiagói pap által elkövetett zaklatásnak, őt azzal vádolják, hogy szexuális visszaélést követett el kisfiúkkal szemben a hetvenes és nyolcvanas években. Egy másik találkozóján pedig igen meglepő kijelentést tett a homoszexualitással kapcsolatban.

Ferenc pápa április közepén nyílt levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofilbotrányok tisztázására. Ennek céljából a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek korábbi értékelésében.

A katolikus egyházfő ezzel vélhetően arra utalt, hogy januári chilei látogatásán még azt mondta: semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét. Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima befolyásos pap által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött.

A latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt a múlt héten tartott vatikáni válságtanácskozáson a chilei püspöki kar felajánlotta lemondását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!