szerző:
hvg.hu

Megértettem, hogy meg fogok halni, s csak erre tudtam gondolni. Nagyon sajnáltam a családomat, de mégis hálás voltam, hogy jó élet jutott nekem. Ám amikor megkezdődött a kezelés, úgy éreztem, az valóban működik” – idézte a 49 éves Judy Perkinst a CBS News amerikai tévécsatorna.

„Korábban levették a mellem, voltak más műtéteim is, ám 2013-ban újabb daganatot éreztem, s ez már negyedik stádiumú volt. Így hát bekerültem a súlyos rákbetegek körébe” – mondta Perkins, akinek 2015-re a kemoterápia ellenére is áttételek képződtek a májában és a mellkasában.


A 49 éves asszonyt, akinek az orvosok szerint legfeljebb három hónapja volt már csak az életéből, végül az a Steven Rosenberg kezdte kezelni, aki Perkins immunsejtjeiből állított elő olyan sejteket, amelyek felvették a harcot a daganatok ellen. „Tíz nap múlhatott el a kezelés kezdete óta, amikor úgy éreztem, a daganatok puhábbak lettek” – mesélte Perkins.


Orvosa elmondta, hogy Perkins testében még ma is ott vannak a két és fél évvel ezelőtt bejuttatott immunsejtek, s a paciens mára teljesen tünetmentessé vált. A CBS is hangsúlyozza, hogy a Rosenberg-féle gyógymód egyelőre gyermekcipőben jár, ám hosszabb távon alkalmas lehet többféle rák kezelésére. Az eljárás lényege, hogy Rosenberg azokat az immunsejteket „sokszorosította”, amelyek már Perkins szervezetében – még ha kis számban is – harcoltak a daganatok ellen. A beavatkozásról már korábban is írtunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!