szerző:
hvg.hu

A Nature Medicine című szaklap számolt be a 49 éves Judy Perkins esetéről, akinek három hónapot adtak korábban az orvosok. Két éve gyakorlatilag tünetmentes, illetve nem találnak a szervezetében tumorra utaló jeleket. A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a kísérleti terápia eredményei figyelemre méltóak, de egyelőre egy beteg eredményeiről van szó, a széles körű alkalmazáshoz jóval több vizsgálatra van szükség.

A halálból hoztak vissza egy végstádiumos mellrákos nőt az Egyesült Államokban egy újfajta terápiával: 90 milliárd olyan tumorgyilkos immunsejtet juttattak a szervezetébe, amelyeket a saját sejtjeiből állítottak elő. A 49 éves Judy Perkins olyan rossz állapotban volt, hogy az orvosok mindössze három hónapot jósoltak neki, a terápiával azonban látványos javulást értek el nála – írja a BBC híroldala a Nature Medicine alapján. Az egészségügyi szaklapban publikált angol nyelvű összefoglaló itt érhető el.

Az alkalmazott immunterápia egyelőre kísérleti fázisban van, de sokan úttörőnek nevezik, és az eddigi adatok alapján valószínűleg más ráktípusoknál is bevethetik.

A Floridában élő Judy Perkins mellrákjának terjedését a hagyományos terápiákkal nem tudták megállítani. Áttét képződött, a májában teniszlabda nagyságú daganatot találtak, és szervezete más pontjain is megjelentek a rákos sejtek.

A BBC-nek azt mondta: egy héttel a kezelés után kezdte úgy érezni, hogy történik valami vele, és mintha zsugorodni kezdett volna a mellében lévő daganat. Elmondása szerint újabb 1-2 hét után a tumor teljesen eltűnt a melléből. A terápia utáni első vizsgálaton az orvosai ugrándoztak örömükben, és megkockáztatták, hogy esélye van a teljes gyógyulásra – mesélte.

Judy most kirándul, kajakozik, éli az életét. Története valóban csodás és bizakodásra adhat okot. A betegek élő sejtjeiből előállított „gyógyszerek” a rákkutatások középpontjában állnak világszerte.

Az egyesült államokbeli National Cancer Institute vezető sebésze, Steven Rosenberg a BBC-nek elmondta: a lehető leginkább személyre szabott terápiáról van szó, ugyanakkor sok vizsgálatot el kell végezni ahhoz, hogy az eljárást széles körben alkalmazhassák. Egyelőre egyetlen beteg kórtörténetéről van szó ugyanis, és ennél jóval több információra van szükség.

Judy Perkins esetében a tumorgyilkos sejtek mellett olyan gyógyszereket is a szervezetébe juttattak, amelyek „magához térítették” a rákos sejtekkel szemben alulmaradt immunrendszerét.

A BBC megkérdezte az ügyben Simon Vincent, a brit Breast Cancer Now vezető kutatójának véleményét, aki szerint világszínvonalú kutatásról van szó, figyelemre méltó eredményekkel. Ő is azt hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre egy beteg sikeréről van szó, rengeteg még a tennivaló, de megnyílhat az út a rákgyilkos immunterápia széles körű alkalmazása előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!