szerző:
MTI

Ezt Robert Mueller különleges ügyész, az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás ügyében vizsgálatot folytató bizottság vezetője közölte.

Mueller, aki több vádat is emelt Paul Manafort ellen, indítványban kérte az ügyben illetékes bírót, hogy vonja vissza Manafort tárgyalás előtti szabad lábra helyezését. Trump volt kampánymenedzserét házi őrizetbe helyezték a tavalyi októberi vádemelés után.

Manafort ellen egyebek közt összeesküvés, pénzmosás és adócsalás miatt emeltek vádat.

Mueller indítványában Brock Domin, az FBI különleges ügynöke arról számolt be, hogy Manafort megkísérelt telefonhívással, SMS-sel és titkosított üzenetküldő szolgáltatásokkal kapcsolatba lépni az úgynevezett Hapsburg-csoport nevű, Viktor Janukovics bukott ukrán elnök kormánya érdekében lobbizó csoport két tagjával még februárban.

Az FBI állítását a két csoporttagtól származó dokumentumokkal és nyilatkozatokkal, valamint Manafort iCloud internetes tároló-szolgáltatásáról származó hívásnaplókkal és információkkal támasztotta alá. Domin hangsúlyozta: Manafort úgy próbált kapcsolatba lépni a két személlyel, hogy aközben óvadék fejében szabad lábon volt, célja pedig "tanúvallomásuk befolyásolása" és "bizonyítékok elrejtése" volt.

A 69 éves Paul Manafort korábban több republikánus elnökjelölt kampánycsapatában dolgozott, 2016 márciusában csatlakozott Donald Trumpéhoz, májusban pedig kampányfőnöknek nevezték ki. 2016 augusztusában, miután kiderült, hogy Janukovics pártjának dolgozott, illetve a korábbi ukrán vezetés érdekében lobbizott Washingtonban, Trump lemondatta.

Mueller washingtoni és virginiai szövetségi bíróságokon emelt vádat Manafort ellen, washingtoni tárgyalásának kezdetét szeptember 17-re írták ki. Trump tagadja, hogy összejátszott volna Moszkvával a elnökválasztás során, a Mueller vezette vizsgálatot pedig politikai boszorkányüldözésnek minősítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Trump már a saját magának adható elnöki kegyelemről beszél

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közölte, jogában áll saját magát elnöki kegyelemben részesíteni, így gyakorlatilag bármikor mentesítheti magát az orosz kapcsolataival foglalkozó, hónapok óta tartó vizsgálat következményei alól.