szerző:
hvg.hu

Intenzív órákat töltött együtt az amerikai elnök és az észak-koreai vezető.

A Kim Dzsong Unnal lezajlott, történelmi találkozó után egyedül tartott sajtótájékoztatót Donald Trump. Az amerikai elnök azzal kezdte, megtiszteltetésnek tartja, hogy ő tájékoztathatja a "világ népeit" a találkozón elhangzottakról. Ezek lényege a remény, a kilátás a fejlődésre és a béke voltak.

A tárgyalásokról azt mondta, ő és Kim "intenzív órákat" töltöttek együtt, majd megerősítette, hogy a megállapodás, amelyet aláírtak, "rendkívül átfogó".

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójuk kezdetekor 2018. június 12-én
©

Trump bejelentette: az észak-koreai vezető azt mondta neki, lerombolják egyik fő rakétateszt-bázisukat. Ez a tárgyalás végén megköttetett megállapodásban nem szerepel, az elnök szerint azért, mert azután egyeztek meg róla, miután a dokumentumot már aláírták.

Az elnököt a tájékoztatón több újságíró is kérdezte arról, szóba került-e Kimmel folytatott tárgyalásán, hogy Észak-Koreában lábbal tiporják a szabadságjogokat.

Otto Warmbier
©

 Egyikük felvetette az országban bebörtönzött, majd szabadon engedése és átadása után elhunyt amerikai diák, Otto Warmbier esetét. "Ez szörnyű, brutális dolog volt, sokan ekkor kezdtek csak felfigyelni arra, hogy mi történik, még Észak-Koreában is" – magyarázta Trump, hozzátéve: "Otto nem halt meg hiába, nélküle mindez nem történt volna meg".

Később az elnök azt is mondta, hogy az emberi jogok kérdéséről is tárgyaltak Kimmel, és még fognak is.

Atommentesítés és tartós béke: Trump és Kim Dzsong Un közös nyilatkozatot írt alá - ÉLŐ

Pár hónapja még atomtöltetekkel megvívott háborújuktól tartott a világ, most azonban - jóformán előkészítés nélkül - tárgyalóasztalhoz ült Szingapúrban az amerikai és az észak-koreai elnök. A nagy kérdés: ki kerül ki ebből győztesen? Ha minden rosszul sül el, akkor csak Kim Dzsong Un, mert elérte, hogy tárgyalópartnernek tekintsék.

 Ugyancsak bejelentette Trump, hogy az Egyesült Államok befejezi a "háborús játékokat". Később rákérdeztek nála, mit ért ez alatt, esetleg a Dél-Koreával közös hadgyakorlatait? Ám az e kérdésre adott válasza sem volt egyértelmű. "Régóta gyakorlatozunk, dolgozunk együtt Dél-Koreával. Mindez rendkívül sokba kerül. Dél-Korea is részt vállal a költségekből, de nem 100 százalékot. Sok országgal kell még egyeztetnünk erről, amelyek nem állnak hozzánk fair módon. A háborús játékok nagyon sokba kerülnek, és az áruk legnagyobb részét mi fizetjük."

Megjegyezte még, hogy a jelenlegi helyzet Észak-Koreával "nagyon provokatív", bonyolult megállapodásról tárgyalnak, ilyenkor pedig nem helyénvaló hadijátékokat játszani.

Dél-koreai tengerészgyalogosok páncélozott harci járműveken az amerikai haderővel közösen tartott Foal Eagle (Fiatal Sas) fedőnevű éves hadgyakorlaton a Szöultól délkeletre fekvő Pohang kikötővárosban 2018. április 5-én
©

A Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat is szeretné előbb-utóbb hazarendelni az elnök, de – mint fogalmazott – "ez egyelőre nem része az egyenletnek".

Amikor arról faggatták Trumpot, milyen biztosítékokat adott és kapott a Kimmel megkötött egyezség betartására, nem mondott részleteket. Annyit jelentett ki, hogy biztos abban, Kim Dzsong Un betartja a dokumentumban foglaltakat. "Nem hiszem, hogy valaha bíztak annyira elnökben, mint most" – jegyezte meg. Azt is hozzáfűzte, hogy szerinte Kim "meg akarja ezt csinálni, legalább annyira, vagy talán jobban, mint én".

Egyik mondatában Trump "tehetségesnek" nevezte Kimet, később pedig azt is kijelentette, hogy valóban megbízik az észak-koreai vezetőben. Elárulta, hogy Kim elfogadta a meghívását a Fehér Házba, a látogatás pedig "a megfelelő időben meg fog történni". Azt is közölte, hogy "a megfelelő időben" ő is ellátogat majd Phenjanba.

A nukleáris fegyverek leszereléséről szólva azt mondta Trump, azon lesz, hogy olyan gyorsan megtörténjen, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Felrobbantják az észak-koreai Punggje-ri atomlétesítmény egyik alagútjának bejáratát május 24-én. Észak-Korea külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta
©

 Elismerte ugyanakkor, hogy a folyamat hosszabb időt vehet igénybe. Az indulása azonban már a küszöbön van – jelentette ki. Ezzel összefüggésben azt is közölte, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem enyhít az Észak-Koreával szemben hozott szankciókon. Ez akkor történik majd meg, "ha megbizonyosodtunk arról, hogy az atom már nem tényező".

A sajtótájékoztató vége felé ismét felvetették az emberi jogok kérdését, a kényszermunkatáborokban élők helyzetét Trumpnak, aki közölte: "ők a mai nap nagy nyertesei".

Arra is rákérdeztek az elnöknél, ki állja majd a számlát a nukleáris leszerelésért, ha Észak-Koreát továbbra is szankciók sújtják. Erre Trump úgy reagált, hogy Dél-Korea és Japán szintén beszáll a költségek megtérítésébe. Az Egyesült Államoknak "nem kell majd segítenie nekik".

Nem sokkal korábban, az ABC hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Trump elismerte, hogy nem most beszélt először Kimmel, telefonon már egyeztettek egymással. Ezt az amerikai kormányzat eddig nem árulta el. Az elnök most bejelentette: bár sokkal messzebbre jutottak a mostani találkozón, mint gondolták, újabb csúcsra lesz szükség a tárgyalások folytatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!