szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pár hónapja még atomtöltetekkel megvívott háborújuktól tartott a világ, most azonban – jóformán előkészítés nélkül – tárgyalóasztalhoz ült Szingapúrban az amerikai és az észak-koreai elnök. A nagy kérdés: ki kerül ki ebből győztesen? Ha minden rosszul sül el, akkor csak Kim Dzsong Un, mert elérte, hogy tárgyalópartnernek tekintsék. Ha viszont képes lesz szót érteni a Föld két, talán legszeszélyesebb vezetője, akkor akár az egész világ, de a Távol-Kelet térsége mindenképpen nyertes lehet: enyhülhet a feszültség, és talán még egy atommentes övezet is összejöhet. Kövesse az eseményeket a percről percre a hvg.hu-val.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Teszthelyszín lerombolását ígérte Trump

Sajtótájékoztatóján Trump bejelentette: az észak-koreai vezető azt mondta neki, lerombolják egyik fő rakétateszt-bázisukat. Ez a tárgyalás végén megköttetett megállapodásban nem szerepel, az elnök szerint azért, mert az után egyeztek meg róla, miután a dokumentumot már aláírták.

Intenzív órákat töltött együtt Kim és Trump

A Kim Dzsong Unnal lezajlott, történelmi találkozó után egyedül tartott sajtótájékoztatót Donald Trump. Az amerikai elnök azzal kezdte, megtiszteltetésnek tartja, hogy ő tájékoztathatja a "világ népeit" a találkozón elhangzottakról. Ezek lényege a remény, a kilátás a fejlődésre és a béke voltak.

A tárgyalásokról azt mondta, ő és Kim "intenzív órákat" töltöttek együtt, majd megerősítette, hogy a megállapodás, amelyet aláírtak, "rendkívül átfogó".

Kim és Trump elhagyta a tárgyalások helyszínét

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető is elhagyta az első csúcs helyszínéül szolgáló Sentosa-szigetet. Trump elmondta, hogy Szingapúrból való elutazása előtt, helyi idő szerint este hétkor (ez magyar idő szerint délután egy óra) tart majd sajtótájékoztatót. Amerikai források szerint az elnök egyedül áll majd az újságírók elé.

 

 

©

Ezek az amerikai-koreai alku területei

Az amerikai elnök környezetében lévő újságírók szerint a Trump és Kim Dzsong Un által aláírt nyilatkozat három témakörrel foglalkozik. A Koreai-félsziget atommentesítésével, a koreai háborút lezáró békeegyezmény ügyével, illetve az USA és Észak-Korea közötti diplomáciai kapcsolatok rendezésével.

 

 

Kim a Fehér Házban?

Trump arra a kérdésre válaszolva, hogy meghívta-e Kimet a Fehér Házba, ezt válaszolta: Abszolút mértékben. Trump szerint szoros kötelék alakult ki közte és az észak-koreai vezető között. A megállapodás hatására Trump szerint alapvetően megváltozik a világ helyzete. „Egy nagyon nagy és veszélyes problémát oldunk most meg. Nagyon büszke vagyok arra, ami ma történt” – tette hozzá. Trump azt is elmondta, hogy nagyon sokszor fog még találkozni Kim Dzsong Unnal.

©

Nyilatkozatok az aláírás előtt

"Nagyon fontos, átfogó dokumentumot írunk alá" – mondta Trump, amint belépett a terembe, ahol már vártak rá az újságírók. A Trumppal együtt érkező Kim Dzsong Un közölte: Történelmi jelentőségű volt a találkozó, megegyeztünk, hogy magunk mögött hagyjuk a múltat.

©

Elköteleződik Kim és Trump

Kiderült, mit fog aláírni az amerikai elnök és az észak-koreai vezető. Egy megállapodást, amelyben elismerik, hogy előrelépést értek el, és elkötelezik magukat a folytatás mellett – árulta el a CNN-nek egy amerikai forrás. Részleteket azonban nem közölt, mondván, nem akar elébe menni Trump bejelentésének.

©

Amiről nem esett szó

Bár nem lehet tudni pontosan, hogy miről tárgyalt Trump és Kim, az biztos, hogy az emberi jogok durva megsértésének az ügye nem került napirendre. Főleg azért nem, mert az USA attól tart, ha szóba kerülnének a tömeges jogsértések, Phenjan azonnal megszakítaná a párbeszédet. Pedig lenne miről beszélni: becslések szerint 80-120 ezer politikai foglyot tartanak fogva a négy nagy észak-koreai munkatáborban, s a mai napig rendszeresek a kivégzések. Az ország polgárai változatlanul nem állhatnak szóba szabadon a külföldiekkel, s aki megsérti a szabályokat, könnyen az életével fizethet.
©

Trump és Kim aláír

„Fantasztikus volt a tárgyalás, sokkal jobban ment minden, mint ahogy bárki is számíthatott rá” – mondta Trump az újságíróknak a munkaebéd végeztével. Hozzátette: most mennek az aláírásra. „Mit fognak aláírni?” – kérdezte az egyik újságíró. Néhány perc múlva be fogjuk jelenteni” – válaszolta az amerikai elnök.
©
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
(Re)konstruált múlt

(Re)konstruált múlt

36 focistát, köztük Pintér Ádámot mentettek fel bundagyanú alól Spanyolországban

36 focistát, köztük Pintér Ádámot mentettek fel bundagyanú alól Spanyolországban

Több készülékéről is leváltja az Androidot a Huawei jövőre

Több készülékéről is leváltja az Androidot a Huawei jövőre

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának

A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának