szerző:
MTI/hvg.hu

Az EU két vezetője látszólag külön próbálja megoldani a migrációs politika három éve megoldatlan kérdéseit.

Az Európát sújtó migrációs válság megoldásában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tölt be vezető szerepet az osztrák kancellár szerint. Sebastian Kurz erről Bécsben beszélt, miután az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Tanács vezetőjével tárgyalt.

Kurz egy furcsa vitába szállt be, akárcsak Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akivel Tusk villámturnéjának következő állomásán, Budapesten találkozik péntek délután – a ma esti állomás egyébként Hága lesz. A vita tárgya az, hogy miközben Tusk európai fővárosok között cikázik a jövő heti EU-csúcsra készülődve, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra egy minicsúcsot hívott össze a migrációs válság megoldása érdekében.

A két uniós csúcsintézmény – a bizottság és a tanács – közötti hatásköri elválasztás kérdése az országok többségét nem zavarja, Magyarország kormánya azonban jelezte: nem vesz részt a brüsszeli találkozón. „Tusk az, aki velünk együttműködik az Európai Unió külső határainak védelmében” – hangsúlyozta most Kurz, aki a visegrádi négyekkel ellentétben attól nem zárkózott el, hogy részt vegyen a munkaértekezleten.

A vasárnapi találkozót Angela Merkel német kancellár kezdeményezte, aki a rá nehezedő belpolitikai nyomás miatt azon igyekszik, hogy a menekültválság kezelésére legalább valamiféle kezdetleges "európai megoldást" találjon a jövő csütörtöki, félévzáró EU-csúcstalálkozóig.

Július 1-jén hat hónapra Ausztria veszi át az EU soros elnökségét. Szeptemberben Salzburgban informális migrációs csúcstalálkozót terveznek, és Kurz várakozásai szerint legkésőbb ekkorra már előrelépéseket fognak elérni az európai migrációs politikában. Jean-Claude Juncker szeretné a kérdést már a jövő heti EU-csúcson megoldani, míg Orbán Viktor szerint a 2019-es EP-választásokat kellene megvárni, mielőtt bármilyen döntés születne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy felületre csoportosítják az összes, kkv-kat érintő szolgáltatást

Egy felületre csoportosítják az összes, kkv-kat érintő szolgáltatást

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

Sárga mellényes "taxisblokád", egy halottal

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Kórházba került a terhes Amy Schumer

Kórházba került a terhes Amy Schumer