szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár Donald Trump visszakozott hatalmas vihart kiváltott „zéró tolerancia” politikájától, s elnöki rendeletben utasította a hatóságokat, hogy ne válasszák el az illegális migráns szülőket gyerekeiktől, tovább tart a fejetlenség. Nem tudni, mi lesz a már szétszakított családok sorsa, és nem világos, megmarad-e a „zéró tolerancia”, amikor az amerikai törvények szerint a gyerekeket nem lehet húsz napnál tovább fogva tartani. S ehhez jött még a first lady, Melania Trump jól kiválasztott esőkabátja is.

Beata Mejia, egy Guatemalából érkezett bevándorló pert indított az amerikai kormány ellen, amely szerinte megsértette jogait, amikor a hatóságok elvették tőle a fiát. A pert akkor kezdeményezte, amikor két hétig tartó fogság után azt követelte, adják vissza a gyermekét, ám csak egy telefonszámot kapott. „Csak hívtam és hívtam a számot, de senki nem vette fel” – mesélte Mejia a BBC-nek. Végül több napig tartó kísérletezés után tudott a beszélni a fiával, ám egyelőre nincs sok esélye, hogy találkozzon is vele. „A hangjából érzem, hogy nagyon nincs jól, és nagyon szomorú” – mondta az anya.

A guatemalai fiú csak az egyike annak a több mint kétezer kiskorúnak, akit az után választottak el szüleiktől, hogy Donald Trump amerikai elnök április végén utasítást adott a „zéró tolerancia” gyakorlat bevezetésére, azaz arra, hogy a lehető legtöbb, illegálisan érkezett bevándorló ellen kezdjenek eljárást, függetlenül attól, egyedül érkezett-e vagy családjával. Bár Trump néhány napja rendeletben adott utasítást arra, hogy ne válasszák szét a családokat – s azt hangsúlyozta, hogy az egészről a rossz bevándorlási törvényt elfogadott demokraták tehetnek – a helyzet alig változott, s nem tudni mi lesz a folyamatosan érkező migránsok sorsa.

©

Már csak azért sem, mert az amerikai törvények értelmében az illegálisan bevándorló gyermekeket nem lehet húsz napnál tovább fogva tartani, a hatóságok pedig egyelőre nem képesek arra, hogy három hét alatt döntsenek egy-egy bevándorló ügyében. A válsághelyzet fennmaradására utal az is, hogy a Pentagont felkérték: készüljön fel húszezer gyermek elhelyezésére. Erre azért van szükség, mert miközben a családoknak kijelölt fogadóközpontokban 3300 hely van, naponta átlagosan 420 család lép be illegálisan az USA-ba Mexikó felől.

Közben érkeznek hírek visszaélésekről is: az AP amerikai hírügynökség szerint az egyik virginiai helyszínen megverték és megbilincselték a fogva tartott gyerekek egy részét, s voltak olyanok is, akiket egy ágyhoz vagy egy székhez kötöztek, és zacskót húztak a fejükre. Az AP által említett Shenandoah Valley-i intézet tagadta a vádakat.

 Mindeközben nem tudni, miként tartható fent a zéró tolerancia úgy, hogy a gyermekeket nem lehet elválasztani a szülőktől, viszont nem is tarthatják őket húsz napnál tovább fogva. Sokan azt feltételezik, hogy Trump csak átmeneti visszavonulót fújt. A terve ugyanis aligha változott: az egész zéró tolerancia azt szolgálja, hogy Trump rávegye a demokrata párti és az ingadozó republikánus képviselőket, szenátorokat a bevándorlási törvények szigorítására, és ő megkapja az USA déli határára tervezett fal felépítéséhez szükséges 25 milliárd dollárt. „Ha ez megtörténik, nem is lesz tovább szükség a zéró toleranciára” – mondta az elnök.

©

Trump annak ellenére nem adja fel, hogy nemcsak a szerinte csupán álhíreket gyártó és azokat terjesztő demokraták tiltakoztak az embertelen családszétválasztási gyakorlat miatt, hanem az elnököt eddig mindenben támogató, keményvonalas republikánusok egy része is. Például az amerikai lakosság jelentős részét kitevő evangélikus keresztények több vezetője tette meg ezt, az egyik befolyásos tiszteletes, Franklin Graham pedig egyenesen „szégyenletesnek” nevezte Washington politikáját. A tiltakozó evangélikusok szerint ugyanis Trump politikája megsérti az egyik legszentebb törvényt, a családok egységének mindenhatóságát.

Az sem teszi népszerűbbé Trump politikáját, hogy az illegális bevándorlók jó része nem jókedvében hagyja ott Közép-Amerikát: Hondurasban és Salvadorban a világon a legmagasabb a gyilkosságok aránya, bandák uralnak egy-egy területet, terrorizálják a lakosságot, ha úgy gondolják embervadászatokat tartanak egyes csoportok – például a melegek – tagjai után. 

Úgy tűnik egyébként, hogy az elnöki famíliában sem teljes az összhang, bár Trump valószínűleg nem az az ember, aki nagy teret engedne a családon belüli demokráciának. Mindenesetre a first lady, Melania Trump már az elnöki szigor csúcspontján is felszólalt a gyermekek jogai mellett, most pedig, amikor az elnök visszakozott, meglátogatott egy Texasban lévő, gyermekeket fogva tartó intézményt. 

©

Más kérdés, hogy ez a látogatás sokkal inkább propagandahúzásnak tűnt, mint a korábbi megszólalás: a first lady tiszta, gyermekrajzokkal díszített helyiségben beszélgetett a gyerekekkel, és közben ontotta az olyan jó tanácsokat, mint a "legyetek jók egymással" örökbölcsesség. Érdekes volt azonban az esőkabátja. Annak hátára ugyanis hatalmas betűkkel ez volt kiírna: „Nem nagyon érdekel. Téged?” Bár Melania Trump szóvivője azt állította, a Zara boltjaiban 39 dollárért árult kabáttal az elnök felesége nem akart üzenni, sokan mégis érzéketlennek nevezték a választást „Ha a média inkább arra használná erejét és idejét, hogy a gyermeket segítse, és nem azzal foglalkozna, hogy Melania Trump ruháit elemzi, sokkal többre jutnánk” – írta minderről Twitter-üzenetében Stephanie Grisham szóvivő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

A Star Wars-kiállításon találkozik a rajongói profizmus és a pénzünkre pályázó mohóság

A Star Wars-kiállításon találkozik a rajongói profizmus és a pénzünkre pályázó mohóság

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

Akkorára nőtt a Mészáros-birodalom, hogy önmaga érdekeit sérti

Akkorára nőtt a Mészáros-birodalom, hogy önmaga érdekeit sérti

Honeckerék kiborultak, a németek viszont örökre hálásak lesznek a magyar határnyitásért

Honeckerék kiborultak, a németek viszont örökre hálásak lesznek a magyar határnyitásért