szerző:
hvg.hu

Enyhítették a korábban Izrael által is kifogásolt a törvényt.

A lengyel alsóház megszavazta szerdán a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó törvény enyhítő jellegű módosítását.

A módosítás részeként az év elején elfogadott törvényből kihúzták azt az előírást, hogy a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik a lengyel nemzetet és államot "nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva" a nácik bűntetteiben bűnrészességgel vádolják.

A sürgősséggel napirendre tűzött javaslatot előterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő azt mondta, nem "valamiféle nyomás" hatására cselekszik, de "meg kell érteni a nemzetközi realitást".

A módosítást a lengyel ellenzéki képviselők is nagyrészt támogatták, ellene csak a Kukiz´15 képviselői, más ellenzéki pártok egy-egy tagja, valamint négy független honatya szavazott. Robert Winnicki, az ismert radikális jobboldali, független képviselő a szavazás során megpróbálkozott a parlamenti szónoki szék blokádjával, Kuchcinski házelnök azonban az akadályoztatás ellenére folytatta a voksolást.

Varsó a módosítandó jogszabállyal a "lengyel haláltáborok" és ehhez hasonló kifejezések használatát akarja megakadályozni. Hogy ezzel mi a probléma, arról itt írtunk.

Az eredeti törvény ellen korábban Izrael is tiltakozott, egyebek között azért, mert úgy értelmezték a jogszabályt, hogy az túl tágan fogalmazza meg a kifogásolt cselekedeteket, így félő, hogy például a holokauszt-túlélők is büntethetőek lennének, ha tanúvallomást tesznek.

A módosítással várhatóan még szerdán a lengyel szenátus is foglalkozik, utána még az államfő jóváhagyása szükséges.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!