szerző:
hvg.hu

Sorra mondanak le a brit kormány euroszkeptikus tagjai: vasárnap a Brexit-ügyi miniszter, David Davis és államtitkára, Steve Baker távozott, hétfőn pedig Boris Johnson külügyminiszter adta vissza a megbízatását. A Reuters brit hírügynökség már azt vizsgálja, miként tudja leváltani a Konzervatív Párt Theresa May kormányfőt, aki azzal vívta ki a kabinet több tagjának a haragját, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kilépése után olyan egyezményeket akar kötni az uniós tagállamokkal, amelyek lehetővé teszik a szoros kereskedelmi kapcsolatok fenntartását.

A Reuters szerint viszonylag bonyolult, ám nem kivitelezhetetlen a miniszterelnök leváltása. Először a konzervatív párton belül kell bizalmatlansági indítványt beterjeszteni May ellen, amihez arra van szükség, hogy a parlamenti frakció tagjainak legalább 15 százaléka írásban támogassa az indítványt. Mivel az alsóházban jelenleg 316 tory ül, ez azt jelenti, hogy 48 képviselőnek kell csatlakoznia a „lázadáshoz”.

Az indítványt az úgynevezett 1922-es bizottságnak kell eljuttatni, s ha megvan a kellő számú aláíró, a testület vezetője bejelenti a vezetőválasztást, és megnyitja a jelölést a tisztségért indulni kívánók számára.

A Reuters szerint az euroszkeptikus parlamenti képviselők már elkezdték az aláírások gyűjtését, de csak az 1922-es bizottság elnöke tudja, hogy hány képviselői támogatja a kezdeményezést. Ha elrendelik a szavazást, valamennyi konzervatív parlamenti képviselői leadhatja voksát. Legutóbb 2003-ban jelentette be az 1922-es bizottság elnöke, hogy megvan a szükséges számú aláírás, s már másnap megejtették a voksolást. Ha May elveszti a bizalmatlansági indítványt, sor kerül a vezetőválasztásra. Ha kettőnél több jelölt indul, akkor körönként kiesik a legkevesebb voksot kapó jelölt, s a folyamat addig tart, amíg csupán két politikus marad. Az új vezetőről már a parlamenti frakciónál szélesebb kör dönt.

Amikor a 2016-os Brexit-népszavazás után David Cameron kormányfő bejelentette lemondását a miniszterelnöki és a pártvezetői tisztségről, öten indultak. A döntőbe May és Andrea Leadsom jutott be, ám az utóbbi végül a voksolás előtt visszalépett, így a jelenlegi kormányfő ellenfél nélkül nyerte el a párt-, majd a kormányfői posztot.

Nemcsak a miniszterek lázadnak Theresa May ellen, hanem a brit választók is. A Sky tévétársaság friss felmérése szerint majdnem kétharmaduk, 64 százalékuk nem bízik abban, hogy a kormányfő végig tudja vinni a Brexitet, ez az arány márciusban még kevesebb mint feleannyi, 31 százalék volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!