szerző:
Domány András

A 75 éves énekes lengyelül szólalt meg a Rolling Stones varsói koncertjén, és nem is akármit mondott.

"Bírónak túl öreg vagyok, de ahhoz elég fiatal, hogy énekeljek" – mondta váratlanul – és lengyelül! – Mick Jagger a Rolling Stones vasárnapi varsói koncertjén.

Ezt sokan válasznak tekintették Lech Walesa egykori Szolidaritás-vezér és volt köztársasági elnök előző napi nyílt levelére, amelyben azt írta: a mostani lengyel kormányzat meg akarja semmisíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét, és "sokat jelentene", ha a Stones szót emelne ez ellen. Utalt rá, hogy már első, 1967-es fellépésükön is a szabadság levegőjét hozták be az országba.

Az ellenzéki politikusok és kommentátorok lelkesen fogadták Jagger szavait, bár azok persze semmit nem változtatnak a Legfelső Bíróság jogilag egyre kacifántosabb, máig megoldatlan helyzetén.

A kormány támogatói viszont gúnyolódtak: a 75 éves énekes nem azt mondta, hogy „túl öreg lennék”, hanem hogy „túl öreg vagyok”, és ezzel valójában támogatta a bírák – az ellenzék szerint alkotmánysértő – kényszernyugdíjazását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!