szerző:
hvg.hu

A thai haditengerészet megerősítette: 18 nappal azután, hogy a barlangban rekedtek, a 12 fős focicsapat és az edzőjük is biztonságban kijutott a föld alól.

"Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van" – közölte Facebook-oldalán a haditengerészet.

A barlangban négy ember – a mentőcsapat szóhasználatával: béka – maradt, ők segítettek kijutni a gyerekeknek és a 25 éves férfinak. A kis csapatot egy orvos és három thai különlegesen képzett haditengerész alkotja.

A kedden kimentett fiatalok közül hármat mentőhelikopterrel, kettőt pedig mentőautóval vittek kórházba, miután a helyszínen felállított tábori kórházban megvizsgálták őket. Az állapotukról egyelőre semmit sem közöltek.

A hírek szerint az utolsó csoporttal jött a felszínre az ifjúsági focicsapat legfiatalabb, 11 éves tagja, az egyetlen, aki angolul tudott kommunikálni a mentőcsapat tagjaival.

©

A teljes, közel két héten át tartó mentőakciónak egy halálos áldozata van, egy búvár, aki azután hunyt el, hogy levegővel teli palackot vitt a Tham Luang barlangrendszerben ragadt csoportnak.

A gyerekeket vasárnap, magyar idő szerint kora reggel kezdték kihozni, az első napon négyen szabadultak ki közülük. Mindegyiküket két búvár kísérte, közre fogták őket, úgy kísérték őket a kijárat felé. A barlangrendszerből korábban napokig szivattyúzták a vizet, a mentőakciót akkor indították meg, amikor a vízszint a lehető legoptimálisabb volt. A zavaros vízben több szakaszt úszva kellett megtenni, pedig a gyerekek többsége sosem tanult úszni – nem hogy búvárkodni.

Az ifjúsági focicsapat és edzőjük június 23-án tűnt el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett a múlt hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!