szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A thai haditengerészet megerősítette: 18 nappal azután, hogy a barlangban rekedtek, a 12 fős focicsapat és az edzőjük is biztonságban kijutott a föld alól.

"Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van" – közölte Facebook-oldalán a haditengerészet.

A barlangban négy ember – a mentőcsapat szóhasználatával: béka – maradt, ők segítettek kijutni a gyerekeknek és a 25 éves férfinak. A kis csapatot egy orvos és három thai különlegesen képzett haditengerész alkotja.

A kedden kimentett fiatalok közül hármat mentőhelikopterrel, kettőt pedig mentőautóval vittek kórházba, miután a helyszínen felállított tábori kórházban megvizsgálták őket. Az állapotukról egyelőre semmit sem közöltek.

A hírek szerint az utolsó csoporttal jött a felszínre az ifjúsági focicsapat legfiatalabb, 11 éves tagja, az egyetlen, aki angolul tudott kommunikálni a mentőcsapat tagjaival.

©

A teljes, közel két héten át tartó mentőakciónak egy halálos áldozata van, egy búvár, aki azután hunyt el, hogy levegővel teli palackot vitt a Tham Luang barlangrendszerben ragadt csoportnak.

A gyerekeket vasárnap, magyar idő szerint kora reggel kezdték kihozni, az első napon négyen szabadultak ki közülük. Mindegyiküket két búvár kísérte, közre fogták őket, úgy kísérték őket a kijárat felé. A barlangrendszerből korábban napokig szivattyúzták a vizet, a mentőakciót akkor indították meg, amikor a vízszint a lehető legoptimálisabb volt. A zavaros vízben több szakaszt úszva kellett megtenni, pedig a gyerekek többsége sosem tanult úszni – nem hogy búvárkodni.

Az ifjúsági focicsapat és edzőjük június 23-án tűnt el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett a múlt hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!