Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenállás karneváljával készülnek Londonban Donald Trump látogatására: a szervezők történelmet akarnak írni, s tiltakozók százezreit szeretnék az utcára vinni. Az amerikai elnök csütörtökön érkezik Nagy-Britanniába, ekkora valószínűleg már túl lesz azon, hogy védelmi pénzt kérjen az európai NATO-szövetségesektől, viszont még nem borult Vlagyimir Putyin orosz államfő nyakába. Az amerikai-orosz csúcs hétfőn, Helsinkiben lesz. Ennyi rendőr nem volt még London utcáin, mint amennyi csütörtökön lesz. És készülnek a mémek is.

A szerdai NATO-csúcsra készülő Trump már annyira belehergelte magát az észak-atlanti szövetség európai tagállamaival várható vitába, hogy már keveri a milliókat is a milliárdokat is. A lényeg az, hogy a jelek szerint az amerikai elnök össze akarja kapcsolni a NATO és a lassan a világ összes országa ellen indított kereskedelmi háború ügyét: nagyobb NATO-hozzájárulást akar az európaiaktól (miközben 2010 óta a szövetségen belül GDP-arányosan az amerikai védelmi kiadások is jelentősen csökkentek), és új kereskedelmi megállapodásokat kíván kötni a szerinte igazságtalan vámokat kivető uniós országokkal. Az sem kizárt, hogy azzal fog fenyegetőzni, ha az európaiak nem fizetnek többet, s nem egyeznek bele a kereskedelem feltételeinek átírásába, akkor kivonja az Európában állomásozó amerikai egységeket. Míg korábban az európai NATO-tagok nem vették teljesen komolyan Trump fenyegetéseit, most komoly aggodalmat keltenek az elnök harcias Twitter-bejegyzései.

Bonyolult partnerből ellenség?

Ha Trump durva, nacionalista politikája és faragatlan személyisége lenne az egyetlen probléma, az európaiak talán tudnák kezelni az ügyet. Viszont az utóbbi hónapokban Trump kirúgta tapasztalt tanácsadóit, s ahogy nő önnön nagyságába vetett hite, úgy válik bonyolult partnerből lehetséges ellenséggé” – írta Trumpról a The Guardian című brit napilap.

Amikor még nem vették komolyan - legalábbis a mém szerint - Trumpot


Az elnöki tweetek egymás követik, az egyikben 151 milliárdos európai kereskedelmi többletről van szó, a másikban viszont csupán 151 milliósról.

 

 

És persze megvan a szokásos, öntömjénező bejegyzés is, amely szerint az amerikai gazdaság száguld, az amerikai emberek pedig egy emberként örülnek annak, hogy az elnök Brett Kavanaugh személyében még egy konzervatív bírót jelölt a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé. „A legújabb közvélemény-kutatások szerint Trump 90 százalék fölött áll. Nem volt még egy ennyire népszerű republikánus politikus” – írta magáról Trump. Azt már nem tette hozzá, hogy ez a 90 százalék saját pártja híveire értendő, a választók összeségét illetően - noha ez most eddigi legjobb eredménye - ez az arány bizony jóval 50 százalék alatt marad.

Sok brit teljesen kiakadt Trumpra

Közben Londonban már nagyon készülnek Trump látogatására - az amerikai elnök eredetileg januárban ment volna a britekhez, de botrány kerekedett abból, hogy megosztotta a Twitteren egy szélsőséges muszlimellenes brit csoportosulás videóit, kiderült, hogy ezek után a királynő sem fogadta volna, így Trump végül mondvacsinált indokkal lemondta a látogatást. Most a vizitje elleni brit tiltakozók karnevált szerveznek, amelynek egyik fő száma az az óriás narancssárga lufi lesz, amely Trumpot ábrázolja csecsemőként, hatalmas pelenkával az ágyékán. Sadiq Khan londoni polgármester először nem akarta engedélyezni, hogy a „bébi Trump” a parlament közelében is repkedjen, ám akkora volt a tiltakozás, hogy végül engednie kellett. „A polgármester támogatja a békés tiltakozást, s megérti, hogy ennek sok formája lehet” – áll a reptetést végül engedélyező nyilatkozatban.

©


A másik látványos, illetve hangos tiltakozást a trombitások szervezik Trump ellen – Trumpets Against Trump – itt az lesz a cél, hogy mindenki a lehető legmélyebb hang megfújásával jelezze elégedetlenségét. „Gyakorlat nem kell, nem fogunk összhangban játszani, minél rosszabb, annál jobb” – mutatott rá a koncert lényegére az egyik szervező.

De felvonulnak az LMBT-közösség tagjai is, akik azt hangsúlyozták, hogy minden, Trump által támadott kisebbséget képviselni akarnak. „Emberek százezrei fejezték ki tiltakozásukat a Trump által képviselt rasszizmus, iszlámgyűlölet, szexizmus, háborús uszítás és az éghajlatváltozás tagadása miatt. S látjuk, miként erősödik a szélsőjobb Nagy-Britanniában és Európában, s ha valamit, azt meg kell tanulnunk a történelemből, hogy ha a rasszisták mozgolódni kezdenek, akkor vissza kell nekik csapni, s nem szabad megengedni, hogy vonulgassanak és hatalomra kerüljenek” – idézte ez amerikai Time magazin Owen Jonest, az egyik fő szervezőt.

S ha már Trump ott lesz Nagy-Britanniában, bele is avatkozik egy kicsit az ottani igencsak fordulatos belpolitikába. Kiállt ugyanis Boris Johnson mellett, aki azért mondott le hétfőn a külügyminiszteri tisztségről, mert nem értett egyet Theresa May kormányfő Brexit-politikájával. „Johnson a barátom, nagyon támogatott engem, s mindig kedves volt hozzám. Ha ott leszek, lehet, hogy beszélgetek vele” – nyilatkozta Trump, csak hogy bosszanthassa Mayt, akit éppen le akarnak váltani Johnson kemény Brexitet akaró elvbarátai.

S miközben várhatóan százezrek tiltakoznak majd Trump félhivatalos látogatása ellen, az amerikai elnök valószínűleg keveset fog látni az egészből: helikopteren repked majd programja helyszínei között, s talán már Theresa May brit kormányfő rezidenciáján lesz, amikor megérkezik London fölé a Trump-lufi. Ennek ellenére minden korábbinál több rendőr teljesít majd szolgálatot a fővárosban, amire leginkább azért lesz szükség, mert a Trump-pártiak is készülnek demonstrációkkal.

A Trump-Putyin-csúcs lehet a slusszpoén

London után Helsinki következik, s mindenki arra számít, hogy Trump és Putyin - az amerikai elnökválasztásba állítólag történt orosz beavatkozás körüli botrány és vizsgálatok ellenére, vagy épp azok miatt - kiválóan, talán túl jól is megérti majd egymást: Trump azzal, hogy folyamatosan támadja a nyugati intézményeket – leginkább a NATO-t és az EU-t –, akarva-akaratlanul Oroszország kezére játszik. Készülnek is már a mémek, amelyek szerint Putyin könnyen csőbe húzhatja az amerikai elnököt.

Akadnak, akik azt is tudni vélik, hogy mivel fogja Putyin Trumpot: azzal az állítólagos videóval, amelyet akkor készíthettek, amikor a leendő amerikai elnök prostituáltakkal szórakozott egy moszkvai szállodában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!