szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyzetet bemutató új jelentés szerint ráadásul egyértelmű, hogy az állam kényszeríti az embereket ilyen sorsra. A gyerekeknek sem kegyelmeznek.

A világon a legnagyobb arányban Észak-Koreában élnek emberek rabszolgasorban, utána Eritrea, majd Burundi következik egy friss felmérés szerint, amelyet a Walk Free Foundation jogvédő szervezet készít el minden évben. Az idei Global Slavery Indexet csütörtökön mutatták be, írja az MTI.

Több mint 40 millió emberrel bánnak rabszolgaként a világon – ezt a WFF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) már tavaly megállapította –, és ezért a fejlett országok is felelősek, mert 350 milliárd dollár értékű olyan árut importálnak évente, amelyekről feltételezhető, hogy kényszermunkával állíttatták elő a jelentés szerint.

A lista élén található országok mindegyikében állami támogatással végeztetnek kényszermunkát – jelenttette ki Fiona David, az adatgyűjtést végző Minderoo Alapítvány elnöke.

©

Abszolút értékben az 1,3 milliárd lakosú Indiában él rabszolgasorban a legtöbb ember: nyolcmillió. Utána következik Kína, Pakisztán, Észak-Korea és Nigéria. Ezekben az országokban él a világ rabszolgáinak mintegy 60 százaléka a WFF szerint.

Az arányt tekintve azonban Észak-Korea az első: a sztálinista országban minden tizedik ember kényszermunkát végez, és "egyértelmű, hogy többségükre az állam kényszeríti ezt a sorsot". Az adatgyűjtők 50 olyan embert kérdeztek ki, aki elszökött Észak-Koreából. Ők elmondták, hogy az embertelen körülmények közötti fizetetlen munkára felnőtteket és gyerekeket is kényszerítenek, többnyire a mezőgazdaságban és az építőiparban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Az őszi csúcs közelében a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van