szerző:
MTI

Válaszolt Donald Trump amerikai elnök fenyegetésére Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Az ugyancsak a Twitteren hétfő este kiposztolt üzenetében egyebek közt értésre adta: nem ijednek meg az amerikai elnök fenyegetőzésétől.

Zaríf az iráni atomprogram korlátozását szolgáló, 2015-ben született többhatalmi megállapodásból történt amerikai kilépésre célozva közölte: a világ már hallott ennél is nagyobb lármát néhány hónapja. Hozzátette: "az irániak pedig – jóllehet a civilizáltabbak – negyven éve hallgatják". Ezzel vélhetően a Teherán és Washington közötti ellenséges viszonyra utalt, amely az 1979-es iráni forradalom kitörésével alakult ki a két ország között.

Az iráni diplomácia vezetője a perzsa nemzetről szólva leszögezte: "már ezer éve itt vagyunk és láttuk, ahogy birodalmak megbuknak, köztük a miénk is, amely viszont tovább áll fent, mint egyes országok teljes létükben. Legyetek óvatosak!".

A Twitteren lefolytatott diplomáciai perpatvar előzménye, hogy Haszan Róháni iráni elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államokat a Teherán elleni ellenséges politika folytatásától, mondván: "egy háború Iránnal minden háború atyja lenne". Az iráni elnök nem zárta ki a megbékélés lehetőségét sem Washingtonnal, Trump azonban Róháninak címzett, csupa nagybetűvel írt üzenetében figyelmeztetett: "Soha többet ne fenyegessétek meg az Egyesült Államokat, különben olyan következményeket fogtok elszenvedni, amelyekre még nem volt példa a történelemben. Többé nem olyan ország vagyunk, amely elviseli háborodott és erőszakra bujtó szavaitokat. Legyetek óvatosak!"

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!