szerző:
MTI

A ZANU-PF kormánypárt többséget szerzett a parlamentben a zimbabwei választáson - de rült ki az afrikai ország választási bizottsága által közzétett részleges eredményekből szerdán.

Az Emmerson Mnangagwa elnök vezette tömörülés elsöprő győzelmet aratott, és 109 mandátummal már most többséggel rendelkezik az új parlamentben. A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 41 helyet sikerült megszereznie. További 58 mandátum sorsa még nem dőlt el.

A ZANU-PF akár kétharmados többségre is szert tehet a 210 fős alsóházban, ha még 30 helyet sikerül megszereznie. Ez azt jelentené, hogy a párt kénye-kedve szerint változtathatná az alkotmányt. A ZANU-PF 1980 óta nem talált legyőzőre.A kormánypártra különösen vidéken szavaztak sokan, míg Chamisa mozgalma a városiak körében volt népszerű.

Hétfőn hosszú sorokban várakoztak az emberek országszerte, hogy szavazhassanak.
©

Hétfőn parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást is tartottak Zimbabwében. Szakértők szerint az elnökválasztást a kormánypárt színeiben induló Mnangagwa, a tavaly megbuktatott Robert Mugabe államfő egykori alelnöke nyerheti. Végleges eredmények a hét folyamán, legkésőbb szombatig várhatóak. Az ellenzék kedden azzal vádolta a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti az eredmények közzétételét, és választási szabálysértések miatt is tiltakozott. Az MDC saját megbízottjainak információira hivatkozva magának követelte a győzelmet, de ugyanilyen magabiztosnak mutatkozott Mnangagwa elnök is. Arról, hogy hogyan zuhant a  mélybe az ország, itt írtunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!