szerző:
hvg.hu

Majdnem négy évtizedig tartó országlás után tavaly lemondott tisztségéről Robert Mugabe zimbabwei elnök, aki meghatározó szerepet játszott a függetlenség 1980-as kivívásában, aztán gyakorlatilag egyeduralmat épített ki. A Mugabe-korszak végére az afrikai ország mély gazdasági és politikai válságba zuhant, s ezt a BBC által összegyűjtött adatok is jól mutatják. Az ország július 30-án választ új elnököt és parlamentet.

A Mugabe által 2000-ben beindított földreform keretében a fehér farmerek földjeit a föld nélküli feketék, illetve a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező fekete gazdák kapták meg. A reform után visszaesett a mezőgazdasági termelés, és beindult az infláció. A pénzromlás üteme felfoghatatlan mértékű volt, a csúcsponton 2008 novemberében

80 milliárd százalékos volt az infláció.

Amikor megszüntették a zimbabwei dollárt, egy amerikai dollárért 35 kvadrillió zimbabwei dollárt ért. Igaz, ezzel elmaradtak a második világháború utáni magyarországi pénzromlástól, a forint 1946-os bevezetésekor 400 000 kvadrillió pengőt ért.

2000-2008 között a BBC által ismertetett statisztikák szerint csaknem felére esett a GDP, a Világbank szerint a zimbabwei volt a legnagyobb, békeidőben mért GDP-csökkenési arány. 2009-2012 között volt némi fellendülés, ám az újabb gazdaságpolitikai hibák és a szárazság miatt a GDP-bővülés nem volt tartós.

Az infláció elszabadulása és GDP csökkenése miatt megnőtt a szegények aránya: jelenleg a lakosság háromnegyede él napi 5,50 dollárnál kevesebb jövedelemből, s a lakosság közel ötöde él zimbabwei mértékkel is mélyszegénységben. Utóbbi azt jelenti, hogy egy főre napi 2 dollárnál kisebb jövedelem jut. A gyermekek negyede alultáplált, tizede vészesen.

A munkanélküliségi aránya gyakorlatilag meghatározhatatlan, a hivatalos adatok szerint a lakosság öt százalékának nincs állása, míg a legnagyobb szakszervezet tavaly kilencven százalékra tette a munkanélküliségi arányt. Akik nem hisznek az öt százalékos adatnak, azt hangsúlyozzák, hogy az csak azokat tartalmazza, akik aktívan keresnek állást maguknak, ám a többség nem keres, mert tudja, hogy úgysem talál munkahelyet.

A függetlenség elnyerése után beindított programoknak köszönhetően csökkent az írástudatlanság, most a népesség 89 százaléka tud írni. A világátlag 86 százalék, a Szahara alatti afrikai térségben pedig 64 százalékos.

A felnőtt lakosság körében 13,5 százalékos a HIV-vírussal fertőzöttek aránya, ezzel Zimbabwe a hatodik legfertőzöttebb állam Fekete-Afrikában. Az ENSZ szerint az országban 1,3 HIV-fertőzött él. A helyzet javul, 1997-ben még húsz százalék fölött volt a fertőzöttek aránya. Az AIDS miatt évekig csökkent a születéskor várható élettartam, 2002-ben ez csupán 44 év volt. Mostanra ez hatvan évre nőtt, de ez is alacsonyabb az 1985-ös 61-nél. A lakosság lélekszáma újra növekedésnek indult, jelenleg 17 millió körül van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy

Trumpnak ebben a kérdésben igaza van, csakhogy