szerző:
hvg.hu

Az amerikai elnök többször is kritizálta a sajtót, és egyszer azt is kijelentette, hogy a vele egyet nem értő újságírók a nép ellenségei.

Donald Trump sajtóval való viszonyáról nyilatkozott az ENSZ két szakértője a BBC-nek. David Kaye és Edison Lanza szerint az amerikai elnök egy konkrét stratégia szerint próbálja ellehetetleníteni a neki nem tetsző sajtóorgánumokat. Mindez az után történt, hogy Trump lánya, Ivanka egy interjúban kijelentette: apja több intézkedésével sem ért egyet, köztük azzal sem, hogy az elnök a nép ellenségének nevezte a vele egyet nem értő újságírókat.

Donald Trump viharos viszonya a médiával már elnöksége előtt elkezdődött, azóta folyamatosak az összetűzések közte és az újságírók között. Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön, Ivanka Trump interjúja után rögtön sietett leszögezni, hogy az elnök nem tartja a nép ellenségének az újságírókat, de az elnök korábbi Twitter-bejegyzései és más fórumokon tett megnyilvánulásai nem erre utalnak.

A szakértők szerint  az elnök folyamatosan kritizálja a sajtót, több esetben is fake news-nak, azaz álhírnek minősítette a róla készült cikkeket és tudósításokat. Ez pedig sok esetben az elnök követőire is kihat, és ahol csak tehetik, igyekeznek megnehezíteni a riporterek munkáját. Kedden Trump Floridában vett részt egy eseményen, ahol követői hangosan kiabáltak és szitkokat szórtak az újságírókra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!