szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tűzoltóság és a rendőrség eredményesebben is tehette volna a dolgát a polgári védelmi miniszter szerint.

Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter egyszer már felajánlotta lemondását lelkiismereti okokra hivatkozva, de Alekszisz Ciprasz miniszterelnök akkor nem fogadta el, azt mondta, "ez most a harc ideje" – most már elfogadta a lemondást. A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint "eredményesebben is tehette volna a dolgát". A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok működését a katasztrófa során.

Tószkasz arról beszélt, komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta az eddig legalább 92 halálos áldozatot követelő erdőtüzeket.

A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

©

Jórgosz Sztathákisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy jövő héten megkezdik az illegálisan felhúzott épületek bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban, az illegális házépítés ugyanis nagymértékben felelős az erdőtüzek gyors terjedése és halálos áldozatok magas száma miatt.

Ez maga a pokol: a görög férfi videóra vette, ahogy elbújt a tűz elől

Jól látható, milyen megdöbbentő sebességgel terjed a tűz a nagy szél miatt.

Görögországi tűzvész: sok az eltűnt, voltak, akik összeölelkezve vesztek oda - képek, videók

Napok óta nem szűnik a tűzvész Görögországban, eltűnt emberekről, állatokról érkeznek hírek, eddig legalább 79 halottat követelt a katasztrófa. Egy mezőn huszonhat felnőtt és gyerekek összeölelkezett holttestét találták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tovább emelkedett a görög tűzvész áldozatainak a száma

Kilencvenegyre nőtt a görög főváros, Athén környékén tomboló tűzvész halálos áldozatainak a száma, további huszonöt embert eltűntként tartanak nyilván. Közben a fővárosban a heves esőzések miatt nem csökkent az áradás, egyes helyeken derékig ért a víz.

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint