szerző:
MTI/hvg.hu

Tálibok vállalták magukra a támadást.

Három cseh katonát ölt meg egy öngyilkos terrorista Afganisztán keleti részén. A támadás Parván tartományban történt, a tartományi székhely, Csarikar közelében. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték.

A cseh hadsereg vezérkarának közleménye szerint a katonák gyalogos őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát.

Jan Pejsek, a prágai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy a cseh áldozatok közül kettő tizedes, egy pedig törzsőrmester volt. Az őrájratban hat katona vett részt, két afgán és egy amerikai megsebesült a merényletben.

A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot. A mostani három áldozattal a cseh hadsereg Afganisztánban már 28 katonáját veszített el.

A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek.

Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, a szélsőséges erők továbbra is elkövetnek terroristacselekményeket. Az elmúlt időszak a legvéresebb: a múlt hónapban egy amerikai katona meghalt, kettő pedig megsebesült egy támadásban. Két nappal ezelőtt egy mecset ellen intéztek támadást Afganisztán keleti részén, ott 39 ember vesztette életét,

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Ha meglátja, min mesterkedik a Facebook, lehet, hogy nem akar majd több fotót feltölteni

Ha meglátja, min mesterkedik a Facebook, lehet, hogy nem akar majd több fotót feltölteni

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" -  ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" - ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?