szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az intézmények fontosabbnak tartották a hírnevüket, mint a gyerekek védelmét, ezért nem intézkedtek, sőt, mindent megtettek az ügyek eltussolásáért.

Több mint negyven éven át molesztáltak diákokat két két angliai bencés rendi iskolában. Az Ampleforth és a Somerset megyei Downside iskola nevelői gyakran nem is titkolták szexuális érdeklődésüket, voltak gyerekek, akiket iskolatársaik szeme láttára zaklattak. A legfiatalabb áldozat hétéves volt.

A zaklatások egészen az 1960-as évekig nyúlnak vissza, és a zaklatás-erőszak széles spektrumát fedik le, sőt, szadista esetekről is beszámoltak.

A két érintett intézmény évtizedeken át mindent megtett azért, hogy eltussolja a gyerekek bántalmazásával kapcsolatos információkat, sőt, a somerseti iskola igazgatója el is égette a visszaélésekről szóló birtokába került dokumentumokat.

Az évek során összesen tíz embert, köztük szerzeteseket részesítettek figyelmeztetésben vagy ítéltek el, de ennél jóval több visszaélés történhetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat