szerző:
hvg.hu

Az MTI azt állította, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a pénteki kanadai lövöldözést, de ez nem volt igaz.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, egy négy halálos áldozatot követelő lövöldözés volt pénteken a kelet-kanadai Frederictonban.

A hírről az MTI is beszámolt, majd később az AFP francia hírügynökségre hivatkozva egy frissítést is kiadtak a hírhez, mondván "a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta. A kanadai rendőrség azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyítéka ennek a megerősítésére." Ezt a hírt a hvg.hu is átvette.

Az Index azonban kiszúrta, hogy a nemzetközi médiában nem volt szó arról, hogy az Iszlám Államnak köze lett volna a lövöldözéshez, ezt csupán a magyar hírügynökség tálalta így. Az MTI pedig valószínűleg az AFP francia anyagából dolgozott, amelyben valóban megtalálható az MTI-nél is meglévő két mondat, ellenben a júiusi torontói lövöldözéssel kapcsolatban, amelyet valóban magára vállalt az Iszlám Állam.

A 20minutes.fr AFP alapján a frederictoni lövöldözésről írt anyagának végén például azt olvashatjuk, hogy "ezt a lövöldözést az Iszlám Állam vállalta magára, de a rendőrség azt közölte, hogy nincs semmilyen bizonyíték ennek a megerősítésére"  - vagyis az MTI láthatóan ebből a szövegből dolgozott, a mondat azonban az előző bekezdésre, vagyis a július 22-i torontói lövöldözésre vonatkozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!