szerző:
hvg.hu

A testület egyik szóvivője szerint fontos, hogy az újságírók szabadon gyakorolhassák mesterségüket, Románia belügyeit viszont nem kommentálta.

Nyilatkozott az Európai Bizottság egyik szóvivője a pénteki, bukaresti kormányellenes tüntetéssel kapcsolatban. A demonstráció során, a rendőrség intézkedése közben ugyanis az osztrák közszolgálati televízió, az ORF egyik operatőre is megsérült. A televíziócsatorna munkatársa arról kérdezte Christian Spahr szóvivőt, hogy a pénteki események fényében szerinte az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére. A szóvivő azt válaszolta:

Nem kívánjuk kommentálni Románia belügyeit. Ami az operatőr esetét illeti, kategorikusan állítjuk, fontos, hogy az újságírók szabadon, akadályok nélkül gyakorolhassák mesterségüket.

– írja a transindex.ro. Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár két Twitter-üzenetben is elítélte a bukaresti demonstráción történt erőszakos cselekményeket, és sajnálatát fejezte ki, hogy a sérültek között újságírók is vannak, köztük egy, az ORF-nél dolgozó operatőr.

A szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságai, amelyeket feltétel nélkül védeni kell.

– fogalmazott Kurz.A pénteki demonstráción a szokásosnál is feszültebb volt a hangulat, a tüntetők megrpóbálták megközelíteni a kormány épületét, megfékezésükre a csendőrség – egyes beszámolók szerint – könnygázt is bevetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Bukarestben újra tüntetnek: "nem távozunk, amíg nem távoztok"

Ismét a szociálliberális kormány távozását követelő ellenzéki tüntetők gyűltek össze szombaton a bukaresti kormány székhaza előtti Victoria téren, ezúttal az ellen is tiltakozva, hogy a román diaszpóra előző napi kormányellenes megmozdulását - a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva - a csendőrség erővel feloszlatta.

A Margit körúton nyit helyet a pesti bulinegyed egyik ismert figurája

A Margit körúton nyit helyet a pesti bulinegyed egyik ismert figurája

Macron európai védelmet és hadiipart akar

Macron európai védelmet és hadiipart akar

Jó hírt közölt a katáról Varga Mihály

Jó hírt közölt a katáról Varga Mihály

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Feltételeket szabott a Párbeszéd az MSZP-nek

Feltételeket szabott a Párbeszéd az MSZP-nek