szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az államügyész csak az elmúlt 70 év ügyeire fókuszált, az áldozatok száma azonban így is meghaladhatja az ezret.

Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret – állapította meg jelentésében pennsylvaniai főállamügyész. Josh Shapiro keddi sajtóértekezletén hozta nyilvánosságra a számokat, egy 18 hónapos vizsgálat eredményeként. Az erről szóló dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

A legutóbbi visszaéléseket 2010-ben követték el, a legrégebbi esetek pedig 70 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Shapiro szerint az érintett egyházi személyek szinte kivétel nélkül játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott a legtöbb esetben ennél jóval többről, nemi erőszakról volt szó.

A jelentés bírálja Donald Wuerl kardinálist, Washington érsekét is – aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt –, mert eltussolta a visszaéléseket. A pennsylvaniai vádhatóság megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumait, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy a papok vagy kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket, volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Az államügyész szerint ugyanakkor a rendőrség is felelős a történtekért, sok esetben ugyanis nem is kezdtek nyomozni, amikor megtudták, hogy a gyanúsítottak papok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple