szerző:
hvg.hu

Szeptembertől decemberig CF-18 Hornetek látják el a feladatot.

Hamarosan brit gépek helyett tengeren túli vadászgépek védik Románia légterét. A Főtér szerint szeptembertől a kanadai légierő CF-18 Hornetjei látják el a védelmi feladatokat a NATO légterének sértetlenségét garantáló megerősített járőrszolgálat részeként.

A kanadai vadászgépek a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontra érkeznek 135 tagú kiszolgáló személyzettel. A NATO-misszió lényege, hogy más tagállamokból érkező gépek segítenek az Oroszországtól tartó keleti államok légterének védelmében. A brit légierő május elejétől augusztus végéig teljesíti járőrszolgálatát.

A NATO-szövetségesek jelenléte már csak azért is fontos Románia keleti végein, mert a román légierő jelenleg bevethető legütőképesebb vadászgépei azok a MiG21 Lancerek, amelyek az utóbbi években többször is lezuhantak. Legutóbb július elején történt ilyen, ez után átfogó műszaki ellenőrzést rendeltek el, így a vizsgálat végéig a MiG-ek nem repülhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Putyin a NATO-t fenyegeti

Vlagyimir Putyin figyelmeztette a NATO-t, hogy ne fonja szorosabbra kapcsolatait Grúziával és Ukrajnával. Az orosz elnök szerint ez a politika felelőtlen lenne, s káros következményekkel járna az észak-atlanti szövetségre nézve. Közben megvannak az első reakciók arra, hogy Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Putyint.