szerző:
MTI

Az aktivisták – köztük egy nő – ügyét egy titkos terrorellenes bíróság tárgyalja. Az ügyészség halálbüntetést kért rájuk.

Az ügyre a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet.

A vádlottak egyike Iszraa al-Gomgam; ő lehet az első nő, akire halálbüntetés várhat jogvédő tevékenységéért. A többi között tüntetésre való felbujtással vádolják.

"A kivégzés ténye önmagában visszataszító, de az még gyalázatosabb, hogy olyan – Iszra al-Gomgamhoz hasonló – aktivistákat kívánnak halálra ítélni, akiket még erőszakos magatartással sem lehet vádolni" – mondta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti részlegének vezetője.

Szaúdi kormányzati források egyelőre nem kommentálták az értesülést.

Korábban a közösségi médiában az a hír kapott szárnyra, hogy az aktivistákat már ki is végezték, ezt azonban az illetékesek cáfolták.

Gomgam a síita közösség tagja, aki jelentéseket írt a 2011-es tüntetéshullámról a szunnita iszlám konzervatív ágát követő Szaúd-Arábia Keleti tartományában. Az aktivistát 2015 decemberében vették őrizetbe otthonában, férjével együtt. A királyság síita közösségének nagy része az olajban gazdag Keleti tartományban él. A kisebbség tagjai többször panaszkodtak arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket vallásuk, az oktatás és a munkavállalás terén. A rijádi kormány ezt tagadja.

Jogvédők szerint a szaúdi hatóságok többször végeztek ki síita aktivistákat politikai érdekből. Rijád szerint térségbeli vetélytársa, a síita Irán szítja a tüntetéseket kisebbsége körében.

Szaúd-Arábia abszolút monarchia, ahol a politikai pártok és a tüntetések is be vannak tiltva. A közel-keleti ország szigorú arculata az utóbbi hónapokban lassan változni látszik, főleg Mohammed bin Szalmánnak, a befolyásos és fiatal koronahercegnek köszönhetően. Ugyanakkor a lassú reformok ellenére tavaly is másként gondolkodók, vallástudósok, értelmiségiek és aktivisták tucatjait tartóztatták le; köztük olyan nőket, akik azért kampányoltak, hogy ők is vezethessenek autót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!