szerző:
hvg.hu

Szinte mindennapivá vált az erőszaknak ez a formája.

A napokban újabb tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban: Jacksonville-ben egy videojáték-versenyen nyitott tüzet egy fiatal. A Zoom.hu összesítése szerint az ilyen tragédiák egyre gyakoribban az országban: csak az idén 235 tömeges lövöldözésre volt példa. Csak az elmúlt egy héten 9 másik lövöldözés volt az Egyesült Államokban, ezeknek összesen 4 halálos áldozatuk és 37 sérültjük volt.

Az ilyen támadások során általában 1-5 ember esik áldozatul, az elkövetők pedig jellemzően fehér férfiak. A portál szerint bár az év végéig 300 fölé fog emelkedni az ilyen események miatt elhunytak száma, 2018 ilyen szempontból nem számít kiugró évnek. 2016-ban 477 lövöldözést regisztráltak a hatóságok, amikor valaki – látszólag ok nélkül – emberekre támadt. Ebben az évben összesen 606-an estek áldozatul.

Tavaly 346 ilyen eseményről számolt be a sajtó, ezek közül az egyik legsúlyosabb a Las Vegas-i mészárlás volt, amikor egy férfi egy kaszinóhotel tetejéről nyitott tüzet a lenti úton zajló countryfesztivál résztvevőire.

Az országban továbbra is társadalmi vita zajlik a fegyvertartás szigorításáról: egyesek szerint ez mindenkinek alkotmányos joga, sőt elejét lehetne venni az efféle tragédiáknak, ha többen hordanának maguknál fegyvert. Mások úgy vélik, hogy a kevesebb fegyver kevesebb lövöldözést eredményezne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!