szerző:
hvg.hu/MTI

Heiko Maas szerint nem szabad hagyni, hogy a migrációs kérdés megossza az Unió tagállamait.

Több változtatást is javasolt a menekültkérdés megoldására a német külügyminiszter. Heiko Maas egy lapinterjúban azt mondta: szerinte az Uniónak szakítania kellene az egyhangú döntéshozatali eljárás kizárólagosságával. Szerinte jövedelmezőbb lenne, ha bizonyos ügyekről nem a teljes egyetértés, hanem a többségi döntéshozatal alapján határoznának. Maas szerint ez megvédené a közösséget attól, hogy

más hatalmak egyetlen egy tagállam megvásárlásával mindent megakadályozzanak, és így ellehetetlenítsék az EU külpolitikáját.

A német külügyminiszter szerint ennek érdekében jövő tavasszal, az európai parlamenti választások után hozzá kell látni a döntéshozatali rendszer átalakításához. A politikust arról is kérdezték, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a többségi döntéssel rá lehet kényszeríteni Lengyelországot vagy Magyarországot arra, hogy menekülteket fogadjon be. Maas szerint nem lenne észszerű ezzel próbálkozni.

Nem lenne szabad hagynunk, hogy a migrációs kérdés továbbra is megosszon minket, inkább azt javaslom, hogy aki nem akar menekülteket befogadni, az vállaljon más területen feladatokat, például a menekülésre késztető okok megszüntetésének ügyében, Afrikában

– mondta. Azzal kapcsolatban, hogy au Unió megvonhatja-e a támogatásokat a jobboldali populista kormányoktól, csak annyit mondott: a németek inkább a kompromisszumokra törekszenek, a külpolitikai vitákban inkább a megegyezés, nem pedig a büntetés a céljuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!