szerző:
hvg.hu/MTI

Az elnök jogászai a háttérben már hónapok óta egyeztetnek a Mueller-bizottsággal Trump meghallgatásáról, de a nyilvánosság előtt cáfolják ennek lehetőségét.

Írásban adott válaszokat is elfogad Donald Trumptól a Mueller bizottság, amely azt vizsgálja, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során az elnök csapata mösszejátszott-e az oroszokkal - írja a The New York Times. A lap értesülései szerint Robert Mueller hivatala erről még pénteken levélben értesítette a Fehér Házat.

Meg nem nevezett források szerint a különleges bizottság nem arról kíván írásban választ kapni Trumptól, hogy megpróbálta-e akadályozni az összejátszással vagy a választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatokat, ezzel ugyanis valószínűleg meghiúsítanák az elnök egy esetleges későbbi meghallgatásának a lehetőségét. A bizottság a válaszoktól tenné függővé a további lépéseket.

Trump jogászainak csapata egyes sajtóhírek szerint a háttérben már hónapok óta egyeztetnak a Mueller-bizottsággal az elnök meghallgatásáról, a nyilvánosság előtt azonban - legalábbis eddig - cáfolták egy ilyen beszélgetés lehetőségét. A legvehemensebben Rudolph Giuliani, az elnöki jogászcsapathoz nemrégiben csatlakozott ügyvéd szokott megnyilatkozni, aki több televíziós interjúban is nyíltan kimondta: az elnök meghallgatásával a Mueller-bizottság szerinte csapdát akar állítani Trumpnak.

Giuliani egyébként többször javasolta, hogy a novemberben esedékes félidős választások előtt 60 nappal átmenetileg függesszék fel a vizsgálatot, illetve az ezzel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát. A félidős választásoknak komoly tétje van minden politikai erő számára: ekkor ugyanis a képviselőház egészét és a szenátusi mandátumok egyharmadát megújítják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Idiótának tartják Trumpot beosztottai, iratokat is loptak az asztaláról

Könyvet írt az elnök hivatalának működéséről Bob Woodwards, melyből kiderül, az elnök beosztottjai lenézik Trumpot, sőt, állítják, több iratot is elemeltek asztaláról, hogy ne tudja azokat aláírni az elnök, mert attól féltek, ellenkező esetben jelentős kárt okozott volna az országnak.