szerző:
hvg.hu

A pápa lemondását követelő érsek a tradicionalisták szövetségese, a hatalmi harc mellett pedig komoly teológiai vita is állhat a háttérben.

Az egyház modern kori történetének egyik legnagyobb válságát robbantotta ki Carlo Maria Vigano érsek egy 11 oldalas levéllel, amelyben azt állítja, hogy Ferenc pápa évek óta tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek, a bíborosi kollégiumból júliusban lemondott főpap szexuális visszaéléseiről, de nem tett semmit. McCarrick Vigano adatai szerint évtizedeken át szeminaristákat molesztált, egy kiskorút pedig meg is erőszakolt.

A levél szerint már XVI. Benedek pápa lemondásra szólította fel McCarricket, de Ferenc pápa ennek ellenére sem tett semmit, ennek azonban ellentmond, hogy XVI. Benedelk az állítólagos szankciók után is együtt mutatkozott a washingtoni főpappal.

Vigano érsek nyilvánosan arra szólította fel a pápát és a bíborosokat, hogy jó példát mutatva mondjanak le. Viganót az egyház megtisztítása is vezérelheti, de a háttérben nemcsak hatalmi harc, hanem komoly teológiai viták is húzódhatnak, Vigano ugyanis a tradicionalisták szövetségese. Egyesek már "katolikus polgárháborúról" beszélnek az ügyben.

További részletek az e heti HVG-ben olvashatók.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!