szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Együttműködött a spanyol titkosszolgálattal, és több európai országban is aktív volt.

Újabb lényeges információra derült fény a Szkripal-ügyben: a New York Times azt írja, hogy az exkém, akit tavasszal Salisburyben megmérgeztek, az elmúlt években együtt dolgozott a spanyol titkosszolgákkal. Szkripal nem is akármilyen ügyben segített be spanyol kollégáinak: azon dolgoztak, hogy felderítsék az orosz maffiahálózatot. A New York Times szerint mindez azért jelentett rendkívüli kockázatot Szkripalra nézve, mert a maffiózók között vannak, akik igen jó kapcsolatot ápolnak az orosz kormánnyal.

Több európai forrás szerint viszont az orosz exkém nem csak a spanyolokkal állt munkakapcsolatban: aktív volt például Csehországban és Észtországban is. A New York Times szerint Szkripal spanyolországi tevékenysége kapcsolatot teremthet közte és egy másik orosz titkosszolga, Alexandr Litvinyenko között, akit 2006-ban Londonban öltek meg. Litvinyenkót szintén megmérgezték: egy radioaktív izotóp, a polónium 210 végzett vele. A férfi szintén kapcsolatban állt a spanyol titkosszolgálattal, és ő is az orosz maffia elleni nyomozásban segített a szervezetnek.

Nemrég megírtuk, hogy több ország vezetője közös közleményben tudatta, hogy az orosz kormányt tartja felelősnek a Salisburyben és környékén történt novicsokos támadásokért. Az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány felszólította Moszkvát, hogy teljes részletességgel számoljon be a merényletkísérletben használt Novicsok katonai idegméreg-hatóanyag fejlesztési programjáról a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban