szerző:
hvg.hu

Együttműködött a spanyol titkosszolgálattal, és több európai országban is aktív volt.

Újabb lényeges információra derült fény a Szkripal-ügyben: a New York Times azt írja, hogy az exkém, akit tavasszal Salisburyben megmérgeztek, az elmúlt években együtt dolgozott a spanyol titkosszolgákkal. Szkripal nem is akármilyen ügyben segített be spanyol kollégáinak: azon dolgoztak, hogy felderítsék az orosz maffiahálózatot. A New York Times szerint mindez azért jelentett rendkívüli kockázatot Szkripalra nézve, mert a maffiózók között vannak, akik igen jó kapcsolatot ápolnak az orosz kormánnyal.

Több európai forrás szerint viszont az orosz exkém nem csak a spanyolokkal állt munkakapcsolatban: aktív volt például Csehországban és Észtországban is. A New York Times szerint Szkripal spanyolországi tevékenysége kapcsolatot teremthet közte és egy másik orosz titkosszolga, Alexandr Litvinyenko között, akit 2006-ban Londonban öltek meg. Litvinyenkót szintén megmérgezték: egy radioaktív izotóp, a polónium 210 végzett vele. A férfi szintén kapcsolatban állt a spanyol titkosszolgálattal, és ő is az orosz maffia elleni nyomozásban segített a szervezetnek.

Nemrég megírtuk, hogy több ország vezetője közös közleményben tudatta, hogy az orosz kormányt tartja felelősnek a Salisburyben és környékén történt novicsokos támadásokért. Az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány felszólította Moszkvát, hogy teljes részletességgel számoljon be a merényletkísérletben használt Novicsok katonai idegméreg-hatóanyag fejlesztési programjáról a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!