szerző:
hvg.hu/MTI

Az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány szerint a Szergej Szkripal és lánya elleni támadással gyanúsított két férfi az orosz katonai hírszerzés ügynöke.

Közleményt adott ki az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány a Salisburyben történt Novicsok-támadással kapcsolatban. Az országok vezetői kijelentik, hogy megbíznak London következtetésében, miszerint a Szergej Szkripal és lánya elleni támadással gyanúsított két férfi az orosz katonai hírszerzés ügynöke. A nyugati országok abban is egyetértenek a brit kormánnyal, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamelyik vezetője hagyta jóvá.

A csütörtökön kiadott közös közleményben a négy nyugati hatalom a brit kormánnyal együtt felszólítja Oroszországot, hogy teljes részletességgel számoljon be a merényletkísérletben használt Novicsok katonai idegméreg-hatóanyag fejlesztési programjáról a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek.

London szerdán nevezte meg a gyilkossági kísérlettel gyanúsított orosz állampolgárokat, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot. A vádhatóság európai elfogató parancsot adott ki, amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik olyan európai országokban, amelyekben ez a körözés érvényesíthető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!