szerző:
MTI

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter pártjával, a Ligával közölték szombaton, hogy nem látják szívesen az Európai Néppártban (EPP), de már csatlakozott is az amerikai Steve Bannon alapította, brüsszeli székhelyű, EU-ellenes, populista mozgalomhoz.

A fősodorbeli konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) növelni szeretné tagpártjai számát a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásokra készülve, amelyeken az olasz Ligához hasonló populista pártok megerősödése várható.

Az EPP-hez tartozó német kereszténydemokrata-keresztényszociális unió (CDU/CSU) egyik politikusa, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja, Günther Oettinger azonban kijelentette a La Repubblica című olasz napilapban szombaton megjelent interjújában: Salvini pártjának felvétele "nincs napirenden, egyébként is Liga nem osztja a mi értékeinket, és nem hiszem, hogy lenne közeledés". Oettinger ugyanakkor hozzátette: nem zárja ki, hogy a választások után együttműködjenek a parlamentben az euroszkeptikus pártok és az EPP.

Günther Oettinger: Magyarország halálos veszélyt jelent az EU-ra

A német EU-biztos felel az új költségvetésért.

Salvini azonban már meghozta politikai döntését, mert pénteken találkozott Bannonnal, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójával, aki létre akarja hozni a jelenlegi európai intézmények ellen forduló pártok koalícióját. A Liga ezzel csatlakozott a Bannon kezdeményezte, Mozgalom nevű tömörüléshez – állapította meg a dpa hírügynökség.

"Mi (a populista pártok) azon vagyunk, hogy az Európai Parlament legnagyobb csoportja legyünk" – jelentette ki Salvini szombaton a Comói-tóhoz közeli Cernobbióban az Európai Ház - Ambrosetti elemzőintézet gazdasági fórumán, amelyen Oettinger is részt vett. "Úgy gondolom, hogy a jövő évi EP-választások az utolsó esély lesz Európa megmentésére" – tette hozzá.

Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy Mischael Modrikamen belga politikus, a Néppárt nevű szélsőjobboldali vallon mikropárt vezetője, aki már korábban csatlakozott a Bannon-féle Mozgalomhoz, pénteken a római belügyminisztériumban találkozott Salvinivel és Bannonnal. A hármas találkozóról fényképet tett fel a Twitterre, és azt írta alá Salvinire utalva: "Ő is velünk van!"

Jelen volt a fórumon Geert Wilders holland bevándorlásellenes politikus is, aki szintén érdeklődést mutatott Bannon mozgalma iránt az AFP szerint, és kifejezte abbéli reményét, hogy ez a tömörülés lesz Európa legnagyobb pártcsaládja.

Bannon egy korábbi, a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában elmondta, hogy a brüsszeli székhelyű szervezete "laza szövetséget" és térbeli teret akar biztosítani a jobboldali populista vezetők együttműködésére az EP-választások előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán meghajolt Salvini előtt, mert tudja, ebben a meccsben nem ő a sztár

A magyar kormányfő ünnepeltetni szereti magát, és nem mást ünnepelni. Ezért is voltak feltűnők rajongásig menő szavai Milánóban, ahol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott. Orbán Viktor úgy tesz, mintha a dicséret a múltban mutatott érdemekért járna, pedig ő Salvini kiszolgálásával a jövőre tesz fogadást.