szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német EU-biztos felel az új költségvetésért.

„Halálos veszély” fenyegeti az EU-t külső és belső ellenségei miatt – közölte egy brüsszeli eseményen Günther Oettinger. Az Európai Bizottság költségvetési tervezésért felelős tagja ezért is fontosnak tartja, hogy a következő, 2021-2027-es uniós büdzsét minél hamarabb fogadják el, hogy a tagországok és az Európai Parlament ezzel is bizonyítsa, képes szembenézni az ellenségekkel.

A kereszténydemokrata német politikus azt is kifejtette, kikről gondolja, hogy „meg akarják gyengíteni, vagy el is pusztítani” Európát:

  • Lengyelország
  • Magyarország
  • Románia
  • és az olasz kormány.

Ellenségnek nevezte azokat a tekintélyelvű vezetőket is, akik kereskedelmi háborút és agressziót szítanak. Konkrétan: Vlagyimir Putyin orosz államfőt, török kollégáját, Recep Tayyip Erdoğant és – mint a Politico idézi a politikust – az „okos kínait” nevezte meg.

Oettinger bírálta a német kormányt is, amely szerinte nem eléggé lelkesedik az EU iránt, főleg annak költségvetése nem hozza lázba. Sőt, Olaf Scholz pénzügyminiszter ebből a szempontból még elődjénél, Wolfgang Schaublénál is szigorúbb.

(Politico)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán