szerző:
hvg.hu

Kövekkel és üvegekkel dobálták meg a helyet még augusztus végén, amikor a városban szélsőjobboldali, neonáci tüntetések zajlottak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a tüntetések azért törtek ki, mert egy afganisztáni és egy iraki férfi egy vita után megkéselt három német állampolgárt, akik közül az egyik meghalt.

A zsidó étterem elleni, augusztus 27-i támadásról csak most, szombaton számolt be a német sajtó, elsőként a Die Presse.

A lapnak a rendőrség megerősítette, hogy panasz érkezett hozzájuk a Schalom elnevezésű étterem elleni támadás után. A panaszos arról számolt be, hogy amíg a városban zajlottak a szélsőjobboldali tüntetések, tucatnyi, maszkot viselő ember dobálta meg a helyet.

A támadásban az étterem tulajdonosa, Uwe Dziuballa is megsérült.

Azután, hogy a hírről értesültek a médiumok, és közzétették az információt, a régió belügyminisztériuma elismerte a támadás tényét. A tárca feltételezése szerint egy politikailag motivált, antiszemita támadás történt.

A 2000-ben megnyílt zsidó éttermet már korábban is érte efféleatrocitás.

(AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!