szerző:
MTI / hvg.hu

Kadhafi elzavarása óta nagy a káosz Líbiában. Tripoli déli részén rivális fegyveres csoportok harcoltak az utcán, múlt héten kötöttek tűzszünetet. A mostani merénylet mögött viszont az Iszlám Állam állhat.

Fegyveresek rohanták meg kedden a líbiai nemzeti olajvállalat székhelyét. A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott. Az olajtársaság két alkalmazottja életét vesztette, valamint két támadó is, a vállalat vezetőjét azonban sikerült kimenekíteni az épületből. 

©

Az első hírek szerint a sebesültek száma hat. Az épület felső szintjein tűz ütött ki, a helyszínen a tűzoltók daruk segítségével próbálják kimenteni az embereket.

©

Szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, a támadás mögött az Iszlám Állam állhat líbiai sajtójelentések szerint.

Tripoliban több mint egy héten át tartott két rivális fegyveres csoport konfliktusa, miután végül tűzszünetben állapodtak meg, a harcoknak több tucat halálos áldozata volt:

ENSZ: tűzszünetben állapodtak meg a Tripoliban harcoló rivális fegyveres csoportok

Tűzszünetben állapodtak meg kedden a Tripoliban több mint egy hete harcoló rivális fegyveres csoportok - közölte az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) a Twitteren.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori diktátort. Az ország gyakorlatilag két részre szakadt. Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ezekre a dalokra a legjobb elválni

Ezekre a dalokra a legjobb elválni

Orbán gratulált a brazil Trumpnak, ott lesz Bolsonaro beiktatásán

Orbán gratulált a brazil Trumpnak, ott lesz Bolsonaro beiktatásán

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este