szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tűzszünetben állapodtak meg kedden a Tripoliban több mint egy hete harcoló rivális fegyveres csoportok - közölte az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) a Twitteren.

"Haszán Szalame, a világszervezet líbiai különmegbízottja felügyelete alatt fegyvernyugvási megállapodás született, amit alá is írtak az ellenségeskedés beszüntetésére, a civilek védelmére, illetve a köz- és a magántulajdon védelmére" - olvasható az üzenetben.

Egyelőre azonban még nem világos, hogy ténylegesen véget értek-e a harci cselekmények.

A líbiai főváros ellenőrzéséért rivális milíciák között augusztus 27. óta tomboló harcok miatt legkevesebb 61 ember vesztette életét és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni Tripoli biztonságosabb kerületeibe vagy a főváros melletti kisebb városokba.

Bár Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?