szerző:
hvg.hu

Eljön az ideje a búcsúnak is – írta ki Twitter-oldalára Judith Sargentini, aki nem jelölteti újra magát az Európai Parlament képviselőjének, így 2019 májusával megválik a strasbourgi testülettől.

Orbán Viktor lehet az egyik utolsó politikus, aki az Európai Parlament plenáris ülésén vitázhat Judith Sargentini zöldpárti képviselővel. A holland politikus ugyanis a nyáron úgy döntött, jövőre megválik a testülettől. Azt még nem tudja, milyen szakmában folytatja.

Elegem volt az eredmény nélküli vitákból

– nyilatkozta a holland Trouw kérdésére Sargentini. Tíz év után vonul vissza. Büszkeség mellett keserűség is vegyül szavaiba. Ahogy mondja: lassan elfogy a motivációm a menedék és migráció témakörében folytatott vitában, nem várok ezen területen semmilyen javulást. "Ezért hát próbálja meg más" – nyilatkozta a terrorizmussal foglalkozó EP-bizottság alelnöke.

A holland zöldeknek jelenleg mindössze két képviselőjük van Strasbourgban, de a párt az utóbbi években nagyon sok szimpatizánst nyert meg magának, így Sargentini számára egy hátsóbb listahelyről is biztosan jutna újabb mandátum. Az újságnak azt mondta, hogy amszterdami városi képviselőként is belefutott olyan falakba, amelyet az utódja le tudott bontani. Azt reméli, az EP-ben is ez lesz a helyzet a menedékjog tekintetében.

Sargentini ugyanakkor örömmel várja a magyar jogállamiságáról szóló jelentésének zárószavazását.

A morális győzelem már most a miénk, mert az egyszerű többség meglesz, a kérdés csak a kétharmad

– mondta el, és abban reménykedik, hogy sok képviselő elég bátor lesz ahhoz, hogy a lelkiismerete szerint szavazzon a kérdésről. A döntés a néppárti politikusok kezében van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!