szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Élőben közvetítettük, amint Orbán Viktor személyesen „védi meg Magyarországot és a magyar embereket” az Európai Parlament strasbourgi ülésén a Sargentini-jelentés vitájában. Orbán kemény bírálatokat kapott, amikre sértődötten válaszolt, azt sugallva, hogy személyesen a magyar embereket támadja a jelentés. Kövesse a vitát percről percre a hvg.hu-val!

1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Orbán tovább próbálkozik

Nem tudom, hogy hogyan fogjuk egyesíteni szétszakadóban levő pártunkat, de meg kell oldanunk, létre kell hoznunk egy közös platformot – zárja Orbán Viktor, aki épp a párt frakcióülésére készül.

©

Ez az utolsó esélye, hogy meggyőzze pártcsaládja, az EPP képviselőit az igazáról a szerda reggeli voksolás előtt.

Ezzel mi is zárjuk közvetítésünket, itt olvashatja összefoglalónkat a parlamenti vitáról.

Orbán Kurzról: Sógorok között bonyolult a viszony

Az osztrákok meg a magyarok sógorként tekintenek egymásra – ez egy nagyon bonyolult kapcsolatrendszer, és ez így van most is. Így reagált Orbán Viktor arra, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár egy hétfői interjúban azt közölte: támogatni fogják pártja, az ÖVP EP-képviselői a Sargentini-jelentést.

"Megjött az utasítás Berlinből"

Nekem nincs miről kompromisszumot kötnöm, hiszen a kérdéseket a magyar választók eldöntötték. Nekem az ő döntésüket kellene feladnom. És ezt nem fogom – magyarázza Orbán, miért nem enged az EPP-nek.

Elismétli azt is, hogy nem nyitott a holnapi választás eredménye, mert "megjött az utasítás Berlinből".

Szerinte a CEU ügye is politikai ügy, miközben az egyetem működése zavartalan.

"Ha nem esik az eső, nem kell esernyő"

A helyzet egyszerű: indokolatlannak látjuk bármilyen vizsgálat elindítását Magyarországgal szemben – mondja Orbán Viktor.

 

Orbán: A döntés megvan

A jelentés szövegében nem szerepel az, hogy magyar kormány, Sargentinit Magyarországot vádolja jogsértéssel – emeli ki az MTVA kérdésére a miniszterelnök.

Orbán szerint "a döntés már megvan, a fogadóirodákban erre már nem fogadnak: meglesz a kétharmad, megpróbálják felfüggeszteni a Fideszt".

Szerinte ezt is azzal lehet magyarázni, hogy az EPP megpróbál kedvezni a liberálisoknak és a baloldalnak.

Itt még egy videón Sargentini viszontválasza az Európai Parlamentben

Macron is kap egy kicsit

A francia elnök terve az, hogy szétrobbantsa az Európai Néppártot és annál a töréspontnál, amely kialakult: a migráció kérdése mentén – elemez Orbán. Szerinte a bevándorláspártiakat szipkázhatja el Emmanuel Macron.

És ha kizárnák az EPP-ből a Fideszt?

Mi nem fogjuk elhagyni az Európai Néppártot, mondja Orbán.

©

"Tudok én harcolni remény nélkül is" – idézi Deák Ferencet a miniszterelnök, és megerősíti: marad és harcol.

"Kalózakció a Sargentini-jelentés"

A Sargentini-jelentés legfontosabb pontja Orbán Viktor szemében az, hogy nem küldött hivatalos delegációt Magyarországra. "Magánalapon utazott oda az elszánt képviselőasszony. Ennek nem lett volna szabad előfordulnia, mert ezzel becsapják az európai képviselőket" – érvel a miniszterelnök, aki szerint kalózakció volt a jelentés elkészítése.

Nem lesz közös lista Salvinival

Nem tudunk Farage úrhoz csatlakozni: egyrészt mi a Néppárthoz tartozunk, másrészt ők éppen kilépnek az Európai Unióból. Így reagál Orbán a UKIP-vezér felvetésére, miszerint csatlakozzon a Brexit-klubhoz.

Azt is elveti, hogy Matteo Salvinival alkotna pártközösséget. Arra a kérdésre, hogy Steve Bannonnal együttműködne-e, annyit mond: az EP-választás európai összefüggésekről szól, de nemzeti voksolás, sem nemzetek feletti listák, sem amerikaiak nem vesznek részt rajta.

1 2 3 4 5 6 7

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?