szerző:
hvg.hu

Szankciókkal fenyegette meg az USA a háborús bűncselekményeket kivizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) és annak bíráit. A haragot az váltotta ki, hogy a nemzetközi testület ki akarja vizsgálni az amerikai katonák állítólagos afganisztáni súlyos jogsértéseit.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó illegitimnek nevezte a 2002-ben létrehozott bírói testületet és közölte, Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat.  Bár az USA Bill Clinton elnöksége idején, 2000-ben aláírta az ICC létrehozásáról szóló szerződést, Washington sohasem ratifikálta az egyezményt, így nem csatlakozott az ENSZ-hez tartozó testülethez. Az ICC-ben 123 állam vesz részt, de a legjelentősebb katonai hatalmak – az USA mellett, Oroszország, Kína és India – nem csatlakoztak az aláírókhoz. „Nem fogunk együttműködni az ICC-vel, s nem is fogunk csatlakozni a szervezethez. Hagyjuk, hogy az ICC magától kimúljon, mert az ICC számunkra már így is halott” – magyarázta a BBC szerint Bolton.

A Bolton által említett szankciók egyike az lehet, hogy nem engedik be az USA-ba az ICC bíráit és ügyészeit, számláikat pedig zárolják. Az USA e mellett megbüntetheti azon országokat is, amelyek segítséget nyújtanak az ICC-nek amerikai állampolgárok felelősségre vonásában, vagy akár kiadatásában.

Bolton most két ügy miatt szólalt meg: az ICC egy olyan 2016-os jelentést akar kivizsgálni, amely szerint az amerikai katonák titkos afganisztáni helyszíneken sorozatosan kínozták meg foglyaikat. E mellett a bírói testület elő került az a palesztin bejelentés is, amely szerint Izrael emberi jogsértéseket követett el  a Ciszjordániában, illetve Gázában végrehajtott katonai akciók során. 
Bolton érvei szerint az ICC nem is vizsgálhatná az állítólagos afganisztáni jogsértéseket, mert sem Afganisztán, sem az USA, sem pedig valamelyik ICC-tagállam nem kérte a testület beavatkozását. Ám az ICC szabályai szerint a bírók önállóan is dönthetnek egy-egy ügy kivizsgálásáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Bihari Viktória: „Ez volt életem mélypontja”

Bihari Viktória: „Ez volt életem mélypontja”

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Róma beintett Brüsszelnek, de ennek az egész EU megfizetheti az árát

Róma beintett Brüsszelnek, de ennek az egész EU megfizetheti az árát

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja