Az utóbbi évtizedek egyik legpusztítóbb hurrikánja lehet a néhány órával ezelőtt partra ért Florence: Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában nem csak a tenger közelében, hanem a szárazföld belsejében élők is életveszélyben vannak. A BBC összegyűjtötte, miért okozhat komoly károkat a Florence annak ellenére, hogy az öt fokozatú hurrikán-skálán már csak egyes fokozatot kapott.

Öblök, folyók tavak
Dél-Karolina erősen szabdalt partvidékét folyók, tavak és mély öblök tarkítják, Észak-Karolinánál pedig a hullámokat megtörő szigetek több kilométerre vannak a szárazföldtől. Ahogy a vihar a kontinens belseje felé tart, több száz kilométeren át a hurrikán viszonylag sík vidékre csaphat le. Dél-Karolina fővárosa, Columbia is csupán 89 méterrel fekszik a tengerszint fölött.
Áradások a szárazföld belsejében
A hatalmas csapadékmennyiség ez hozó hurrikán több napig a térség fölött marad, és ezért megemelkedik a folyók és a tavak vízszintje. A 2016-os Matthew hurrikán áldozatainak a többsége – 31 ember – is az áradások miatt halt meg, s a víz százezer otthont rombolt le. Mindez úgy történt, hogy a “vihar szeme” csak súrolta a szárazföldet.
Szegények lakta területek
A Florence az előrejelzések szerint olyan útvonalon halad majd az USA fölött, amelyek érintik a keleti partvidék legszegényebb térségeit, néhány megyében az emberek harmada a szegénységi küszöb alatt él. A nehezebb anyagi helyzetben élők közül jellemzően sokkal kevesebben hagyják el otthonukat, mert nincs pénzük az utazásra, illetve a hosszas idegenben való tartózkodás finanszírozására. A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan még nem állították helyre az előző viharok okozta károkat.
Hiányzó biztosítások
A tengerparti körzetekben jellemzően valamennyi ingatlantulajdonosnak van áradása is érvényes biztosítása, ám a belső területeken pénz vagy akarat hiányában jóval alacsonyabb, öt százalék körüli a biztosítottsági arány. A BBC által ismertetett felmérések szerint – részben az anyagi helyzet romlása miatt – már a parti szakaszokon is kevesebb ember rendelkezik biztosítással, mint öt évvel ezelőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

"Ma egyszerűen nem sikerült semmi" - csalódott nyilatkozatok a vb-kiesés után

"Ma egyszerűen nem sikerült semmi" - csalódott nyilatkozatok a vb-kiesés után