szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió óriási hibát követ el, ha alábecsüli Orbán Viktort, ugyanis az alkotmányjogász szerint el fogja érni a magyar miniszterelnök azt, amit akar.

Scheppele a Princton Egyetem professzora, alkotmányjogász, másfél évtizede a magyar alkotmányos berendezkedést tanulmányozza, a 168 Órának adott mostani interjújában most azt állítja, illiberális demokráciának sem nevezhető a magyar állam, hiszen már nem demokrácia. Orbán régi bírálója az interjúban arról beszél, hogy Orbán célja Európa vezetőjének lenni, ő lett a hangja a bevándorlás-ellenes erőknek Európában, és úgy tűnik, azt hiszi, létrehozhat egy új európai pártot, amely kihívást jelentene az Európai Néppárt (EPP) számára az uniós intézmények dominálásában.

Senki ne becsülje alá, hogy mire képes, ha úgy dönt, hogy egy politikai célra koncentrál.

A kutató szerint Orbánnak Magyarországgal két célja van, az egyik a rezsim megszilárdítása, a másik támadás az ellenzék megmaradt forrásai ellen. Scheppele arról is beszélt, ez a típusú hatalomgyakorlás bármilyen értelmes alkotmányos rendszerben teljesen illegális lenne,

„Magyarország azonban nem alkotmányos rendszer. Magyarország ma, ahogy a politikatudomány hívja, egy versenyképes önkényuralmi rendszer. Vannak látszat-választások, amelyeket persze ellenzéki párt nem nyerhet meg, de a felszín alatt ez egy diktatúra.

Épp most tértem haza az Amerikai Politikatudományi Szövetség üléséről, amelyen az összehasonlító demokráciák egyik legkiválóbb szakértője azt mondta: Magyarországot nem nevezhetjük többé illiberális demokráciának, mert ez már nem a demokrácia. Egyetértek. Magyarország nem alkotmányos rendszer annak ellenére, hogy egy dokumentumot alaptörvénynek, azaz alkotmánynak neveznek.”

A jövő évi EP-választásról a kutató azt mondta, a jobbközép képviselők, azaz az EPP és a balközép képviseletében az Európai Szocialisták és Demokraták egyaránt vesztes mindenütt Európában. A szocdemek kihalóban, de gyengültek a hagyományos konzervatív pártok is. Új pólust Emmanuel Macron és pártja, az En Marche jelenthet.

„És ebben a cseppfolyós klímában előfordulhat, hogy a következő évi uniós választás után a két legerősebb uniós párt egy bevándorlás-ellenes/antiliberális párt lesz, amely mögött Orbán áll, valamint egy neoliberális párt, amelyet Macron támogat. Tehát Orbán joggal látja úgy, hogy ez hatalmas lehetőség, és ennek az eltökéltségének Magyarország határain kívül is mindenkit aggasztania kell.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!