szerző:
hvg.hu

Németország polgárai a migrációról évek óta folyó vita ellenére pozitívan tekintenek a multikulturális társdalomra – ez derült ki a 2015 óta végzett első átfogó felmérésből.

Az Integrációs barométer 2018 című felmérés szerint a nem bevándorló háttérrel rendelkező németek 63,8 százaléka válaszolta, hogy támogatja a multikultúrát, míg a bevándorló háttérrel rendelkező válaszolók között 68,9 százalékos volt ez az arány. 2015-ben a németek 65,4 százaléka tekintett pozitívan a multikultúrára, azaz a most mért 63,8 százalékos eredmény nem tanúskodik jelentős változásról.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a keleti tartományok jóval kevésbé nyitottak, mint a nyugatiak: keleten 55, nyugaton 66 százalék a sokszínűséget támogatók aránya. „A felmérésből egyértelműen kiderült, azokban a körzetekben kisebb a nyitottság a migránsok és az integráció iránt, ahol kevesebb bevándorló él.

A barométer adatai szerint a németek háromötöde támogatja újabb bevándorlók befogadását, még akkor is, ha ebben Németország magára marad. Ugyanakkor a többség úgy véli, csökkenteni kell a befogadottak számát.
A kutatók éles különbséget találtak a muszlim nők kendőviselésének az ügyében. A megkérdezett muszlimok 80 százaléka támogatta, hogy a lányok és asszonyok az iskolákban is hordhassák a kendőt, míg ez az arány a keresztények között 41 százalék volt.

 

©

 

A DW hírportál szerint a barométerben 9298 ember válaszait rögzítették, s az adatokat 2017 júliusa és 2018 januárja között vették fel. A tanulmány jelentőségét növeli, hogy több keleti városban az utóbbi hetekben tüntetéseket tartottak a bevándorlást teljes mértékben elutasító csoportok. Az indok az volt, hogy Chemnitzben, vélhetően szíriai menekültek megöltek egy német nemzetiségű férfit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért