szerző:
hvg.hu

Terrorizmus, munkanélküliség, környezet – a legújabb Eurobarometer-felmérés szerint ezek a területek, ahol az EU-polgárok szerint az uniónak a legtöbbet kellene tennie a helyzet javítása érdekében. A felmérésből az is kiderül, hogy az EU-s polgárok majdnem minden fontos kérdésben többet várnak el az uniótól.

A terrorizmus elleni harcban a megkérdezettek 32 százaléka válaszolta azt, hogy az unió eleget tett eddig, s 57 százalékuk vélekedett úgy, hogy Brüsszel nem elég aktív ezen a téren. Bár a többség továbbra is elégedetlen a helyzettel, a kutatásból úgy tűnik, a tendencia jó: tavaly áprilisban még csupán 23 százalékos volt az elégedettek aránya, s a válaszolók 69 százaléka vélte úgy, az unió nem tesz eleget a terrorakciók megelőzése érdekében.

A migráció kezelésében megítélésben is hasonló a helyzet, az elégedettek aránya másfél év alatt 19 százalékról 26-ra emelkedett, igaz, azok aránya akik több cselekvést várnak, még mindig 58 százalékos. A munkanélküliség kezelésével sem elégedettek az uniós polgárai, a megkérdezettek 29 százaléka mondta azt, hogy Brüsszel megfelelő munkát végzett ezen a téren.

A nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolásában, az ipar- és mezőgazdasági politikában, valamint az energiaellátás terén jobb a bizonyítvány, itt a megkérdezettek többsége szerint eredményes munkát végez az unió. Komoly különbségek vannak az országok között: a cseheknek például csupán 27 százaléka véli úgy, hogy az EU nem tesz eleget a munkanélküliség elleni harcban, míg Görögországban ez az arány 92 százalékos.

Az EU-s polgárok egységes nemzetközi fellépést várnak a nemzetközi politika terén, a válaszolók 71 százaléka mondta azt, hogy többet kellene tenni Oroszország és Kína növekvő befolyásának a kezelésére, illetve a muszlim világot jellemző egyenlőtlensége felszámolására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Ez elég menő lesz: élőben lehet követni Rembrandt Éjjeli őrjáratának a restaurálását

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell