szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európaiak több mint kétharmada továbbra is a bajba kerültek, a háborúk és erőszak elől menekülők befogadása mellett van. A Pew Research Center tíz államra kiterjedő felmérése szerint a befogadás átlagos támogatottsága 77 százalék, Magyarországon viszont csupán 32 százalék.

Németországban a tényleges menekültek befogadása mellett foglalt állást 82 százalék, ellene pedig 16 százalék. Olaszországban a támogatók aránya 56, Lengyelországban 49 és Magyarországon 32 százalék volt. Ezzel Magyarország az egyetlen, a felmérésbe bevont európai állam, ahol a lakosság jelentős többsége elutasítja a menekültek befogadását.

A válaszolók szinte egységesen rossz véleménnyel vannak arról, ahogy  az EU kezeli a menekültválságot, egy korábbi felmérés szerint a polgárok azt támogatnák, ha a tagállamok maguk szabnák meg a befogadás feltételeit és szabályait.  Az amerikai Pew Research május-júliusban tíz uniós tagállamban végezte el a felmérést, és minden államban ezer főt kérdezett meg.

Az intézet Európán kívül is felmérte a menekültekkel kapcsolatos közhangulatot, s megállapította: Mexikóban, Kanadában és Ausztráliában hetven százalék fölött van azok aránya, akik befogadnák az igazi menekülteket, míg Oroszországban és Izraelben ez az arány 41, illetve 37 százalék. Izraelben a megkérdezettek 57 százaléka mondott nemet a befogadásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta

Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja