szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Fernando Karadima a 70-es és 80-as években zaklatott szexuálisan gyerekeket, a botrány kirobbanása után azonban nem zárták ki azonnal a papi rendből.

Kiközösítette a pápa a chilei egyház pedofilbotrányának központi figuráját. A 88 éves Fernando Karadima az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyermekek ellen. Ügyét a chilei Osorno egyházmegye vezetése évtizedeken keresztül igyekezett eltussolni, csak 2011-ben állapította meg bűnösségét egy vatikáni vizsgálat.

Az egyház először arra kötelezte, hogy bűnbánó és imádságos életmódot folytasson, ami a Vatikánban a szexuális visszaélésekben bűnösnek talált idősebb papokra kiszabott büntetési forma, de sokak szerint túl enyhe szankció, és gyakorlatilag a papok nyugdíjazását jelenti.

Most a Vatikán közölte, hogy Karadimát Ferenc pápa mégis kizárta a papi rendből – ez a katolikus egyházon belül nagyjából a halálbüntetéssel egyenértékű. A Vatikán azt viszont nem közölte, hogy a katolikus egyházfő végül miért vizsgálta felül Karadima eredeti büntetését, és miért döntött a kiközösítés mellett.

Június óta hét chilei püspök mondott le hivatalából, mert állítólag a pedofíliavádakat el akarták tussolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Ha iPhone-ja van, tárhelyben még jobban áll, mint az androidosok, de már nem sokáig

Ha iPhone-ja van, tárhelyben még jobban áll, mint az androidosok, de már nem sokáig