szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ezzel már hétre nőtt a gyermekmolesztálások miatt lemondott egyházi vezetők száma.

Két újabb chilei püspök lemondását fogadta el Ferenc pápa pénteken, így már hétre nőtt a latin-amerikai országban lemondott püspökök száma a katolikus egyházon is végigsöpört pedofilbotrány miatt. A chilei egyházi vezetők még májusban ajánlották fel lemondásukat, amikor a Vatikán válságtanácskozást tartott a kirobbant botrányról, a pápa az első öt püspök lemondását még júniusban fogadta el.

A Vatikán közleménye szerint az új vezetők kinevezéséig ideiglenesen apostoli adminisztrátorokat küldtek a lemondott püspökök egyházkerületeinek az élére.

Ferenc pápa már korábban elismerte, hogy az egyház nem lépett fel megfelelő módon a pedofil papokkal szemben. A katolikus egyházfő papokhoz írt levelében úgy fogalmazott, hogy a szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bűnrészessé tette az elhallgatásról döntőket is.

Egyházként belátjuk: nem cselekedtünk időben, hogy felismerjük a sok ember életében okozott kár mértékét és súlyosságát

– írta Ferenc pápa. Azóta többször is bocsánatot kért a visszaélések miatt, legutóbb írországi látogatása során. Az egyházfő korábban bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét – mint fogalmazott – az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás jeleként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Még egyszer bocsánatot kért a pápa a pedofil visszaélések miatt

Szombati bocsánatkérése után írországi látogatása vasárnapi záróeseményén ismét bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért. Vatikán volt washingtoni nagykövete aközben azt követeli, hogy az egyházfő mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, a pápává választása óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről.

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén