szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Frank-Walter Steinmeier szerint az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia, mondta, hozzátéve, ehhez elég megnézni Orbán tusnádfürdői beszédét.

Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfői beszédében  azt mondta, Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket. Németországban a nemzetiszocialista múlt tanulságaként, számos szomszédos országban pedig a kommunista uralom felszámolása után építettek fel demokratikus rendszereket.

Ezért az önkényes hatalomgyakorlást korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat - mondta Steinmeier.

A dpa hírügynökség beszámolója alapján a hivatalos szövegtől eltérve megjegyezte, hogy

ennek belátásához elég tanulmányozni Orbán Viktor magyar kormányfő legutóbbi tusnádfürdfői beszédét.

A hivatalos szöveg szerint hozzátette, hogy a tekintélyelvűség igényével fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére szolgálatkész embereket ültetnek.

Az államfő azt mondta, noha Európa egyes részein fellendülőben van az illiberális demokrácia gondolata, ez egy olyan rendszer, amelyben a liberális demokráciának az értékei már nem központi elemek. Vagyis demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia - fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, a szabad társadalmaink és államaink vívmányaival szembenálló tendenciák miatt le kell szögezni, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó liberális nyugati demokrácia európai vívmány, Európa pedig jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt