szerző:
MTI / hvg.hu

Frank-Walter Steinmeier szerint az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia, mondta, hozzátéve, ehhez elég megnézni Orbán tusnádfürdői beszédét.

Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfői beszédében  azt mondta, Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket. Németországban a nemzetiszocialista múlt tanulságaként, számos szomszédos országban pedig a kommunista uralom felszámolása után építettek fel demokratikus rendszereket.

Ezért az önkényes hatalomgyakorlást korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat - mondta Steinmeier.

A dpa hírügynökség beszámolója alapján a hivatalos szövegtől eltérve megjegyezte, hogy

ennek belátásához elég tanulmányozni Orbán Viktor magyar kormányfő legutóbbi tusnádfürdfői beszédét.

A hivatalos szöveg szerint hozzátette, hogy a tekintélyelvűség igényével fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére szolgálatkész embereket ültetnek.

Az államfő azt mondta, noha Európa egyes részein fellendülőben van az illiberális demokrácia gondolata, ez egy olyan rendszer, amelyben a liberális demokráciának az értékei már nem központi elemek. Vagyis demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia - fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, a szabad társadalmaink és államaink vívmányaival szembenálló tendenciák miatt le kell szögezni, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó liberális nyugati demokrácia európai vívmány, Európa pedig jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

60 kilométer elektromosan, ezt tudja az új BMW 330e

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében